Bio je Titov lični kuhar i spremao mu jela sve do smrti: Najviše je volio "četničku gibanicu"

Milovan Mića Stojanović, nekadašnji osobni kuhar Josipa Broza Tita, odrastao je kao siroče i gotovo postao konobar. Međutim, sudbina je za njega imala drugačije planove – odvela u kuhinju, a potom i na Maršalov dvor. Od 1956. pa sve do Titove smrti, pripremao je specijalitete za njega i preko 200 državnika iz cijelog svijeta./A.b.
Foto: A.B./Oslobođenje
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Milovan Mića Stojanović, nekadašnji lični kuhar Josipa Broza Tita, odrastao je kao siroče i umalo postao konobar. Međutim, sudbina ga je odvela u kuhinju, a kasnije i na Maršalov dvor. Od 1956. pa sve do Titove smrti, Mića je pripremao specijalitete za njega i više od 200 državnika iz cijelog svijeta.

Život uz Tita – odgovornost i rizik

Ime Milovana Miće Stojanovića trajno je upisano u historiju jugoslavenske kuhinje. Uloga koju je imao bila je ogromna odgovornost i prestiž – svako jelo moralo je zadovoljiti Tita, dok je u isto vrijeme stalno postojao strah od mogućih prijetnji. Život uz jednog od najmoćnijih lidera značio je da su mu svi postupci bili pod nadzorom – pratilo se s kim provodi vrijeme, gdje se kreće i šta servira.

Nakon odlaska u mirovinu, u Zemunu je otvorio restoran sa sinom Milanom, a najdraže recepte zapisao u knjizi Kako sam skuvao istoriju od Karađorđa do Tita. Tokom rada uz Tita posjetio je 27 zemalja, ali nikada nije imao pravi odmor – Tito se strahovito bojao trovanja. Zbog toga je angažovao tim naučnika koji su analizirali svu hranu koju je Mića pripremao.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zanimljive dogodovštine

Mića se prisjetio da je Titu često donosio i čašicu alkohola. „Pomislio sam da će ih morati iznijeti iz vlaka kad stignemo u Pulu, ili da će se saplesti na visokim stepenicama. Ali ne – hodali su uspravno, kao da nisu ništa popili“, rekao je, opisujući kako su Tito i Steva Krajačić za srpski Božić popili piće pripremljeno za deset ljudi.

Otkrio je i detalj s otoka Vanga – Sofija Loren je tada lično kuhala za Tita u izolaciji. „Pravio sam se da sam pomoćnik. Dodavao sam joj sjeckani luk, rajčicu, pripremao osnovne sastojke. Ona se posvetila kuhanju, dok je Tito gledao. Je li tu bilo nečeg više – ne mogu reći. Odan sam i nikad neću govoriti o detaljima.“

Omiljena jela

Iako je bio državnik s autoritetom, Tito je uživao u jednostavnim jelima. Nije volio čekati, niti vruću juhu i ribu s mnogo kostiju, ali je obožavao jela od tijesta. „Posebno je volio četničku gibanicu – hrskave kore, kajmak… Jeo je za dvojicu, pio za trojicu, a radio za četvoricu!“, rekao je Mića. Upravo su mu takva jela pružala utjehu i podsjećala ga na domaće krajeve.

Godine 1956., dok je radio u restoranu Golf u Košutnjaku, jedna gošća naručila je kijevski kotlet. Pošto nije imao piletine i maslaca, u trenutku je osmislio jelo od teleće šnicle s kajmakom. Konobar mu je rekao da je naručiteljica bila Tamara Broz, supruga Žarka Broza, Titovog sina. Tako je nastala Karađorđeva šnicla.

Kasnije je dobio preporuku i – kako kaže – Tito ga je „uhitio“. „Ni monarhija ni komunizam ne mogu bez dvorova, ali bilo je presudno tko sam, čiji sam. Znalo se da su mi roditelji stradali od Nijemaca u Kragujevcu, a bio sam i pripravnik partije. Inače, zamalo sam postao konobar.“

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Državnici za stolom

Mića se prisjetio i državnika kojima je kuhao: Churchillu, Staljinu, Brežnjevu, trojici američkih predsjednika, Gadafiju, Rockefelleru, Rothschildu, engleskoj kraljici i caru Hailu Selassiju. „Morao sam znati kome pripremiti košer i poštovati običaje. Nitko nije imao primjedbu i Tito mi je uvijek zahvaljivao.“

Uz to, otkrio je i da je prvi saznao za smjenu Aleksandra Rankovića – „Milica, kuharica iz naše ambasade u Moskvi, javila mi je“, rekao je.

Posljednja Nova godina

Posljednju Novu godinu s Titom proveo je 1980. u Karađorđevu, kada je Maršal već bio slab, ali je i dalje mislio na Jovanku. Za Miću, to je bio završetak jedne ere u kojoj je hrana bila jednako važna kao i politika.