Zvuči bezazleno, ali može vas skupo koštati: Ovo nikada ne bacajte u sudoper
Može izazvati velike probleme/FreePik
Stručnjaci apeliraju da se prestane s bacanjem svakodnevnog otpada u sudoper, jer to može dovesti do ozbiljnih začepljenja, pa čak i stvaranja velikih masnih naslaga u kanalizaciji. Često tek kada nam se sudoper potpuno začepi, počinjemo razmišljati o tome šta sve bacamo u kuhinjski odvod.
Međutim, mnoge stvari koje redovno ispiremo niz odvod nikada ne bi smjele završiti tamo. Izbjegavanje ovih navika ne samo da će spriječiti stvaranje masnih naslaga, već će osigurati i ispravan rad vašeg sudopera te doprinijeti čistoći lokalnog vodovodnog sistema.
Glavni krivci za začepljene cijevi
Britanska kompanija za vodosnabdijevanje, Severn Trent Water, objavila je spisak devet stvari koje nikada ne bi smjele završiti u sudoperu, nakon što je njihovo istraživanje iz 2020. godine pokazalo da čak 36% korisnika redovno baca ostatke hrane u odvod.
Evo glavnih krivaca – stvari koje nikada ne biste smjeli bacati u sudoper, WC školjku ili bilo koji drugi odvod:
Mast, ulje i masnoće: Bilo da se radi o ulju od prženja ili masnoći s mesa, nikada ih ne izlijevajte u odvod. Kada se ohlade, stvrdnu se i stvaraju čvrste naslage.
Gusti umaci (poput umaka od pečenja): Slično kao i čista masnoća, ovi umaci sadrže visok udio masti koja se lijepi za zidove cijevi.
Umaci i preljevi: Umaci za tjesteninu, salatni preljevi i slični proizvodi takođe sadrže ulja i sastojke koji doprinose začepljenju.
Jogurt: Iako tečan, mliječni proizvodi se mogu zgrušati i stvoriti ljepljivu masu u cijevima.
Supa: Posebno kremaste supe ili one s komadićima povrća i mesa mogu uzrokovati probleme.
Talog od kafe: Suprotno uvriježenom mišljenju, talog ne čisti cijevi – naprotiv, nakuplja se i stvara guste, blatnjave čepove.
Ostaci hrane: Komadići tjestenine, riže, povrća ili druge hrane lako se zaglave i započinju proces većeg začepljenja.
Riječ stručnjaka: Kako nastaju 'masne naslage'?
Kada je istraživanje prvi put objavljeno, Grant Mitchell, šef odjela za začepljenja u kompaniji Severn Trent, pojasnio je:
"Iako često spominjemo masti, ulja i masnoće, postoji mnogo neočekivanih krivaca, poput umaka, supa i ostataka hrane, koji takođe mogu lako izazvati problem."
"Kada otpad od hrane dospije u cijevi, on se stvrdnjava i može se povezati s drugim stvarima koje nikako ne bi smjele biti u odvodu, poput vlažnih maramica i higijenskih proizvoda – tako nastaje začepljenje ili čak masna naslaga, što je vrlo neprijatno iskustvo za svakoga."
Praktični savjeti za čiste odvode
Kako biste izbjegli skupe popravke i neprijatne situacije, Mitchell savjetuje sljedeće jednostavne korake:
- Ostružite tanjire i posuđe: Prije pranja, lopaticom ili viljuškom uklonite sve ostatke hrane i bacite ih u smeće.
- Obrišite masnoću papirnatim ubrusom: Masnoću s tava i tanjira obrišite papirnim ubrusom prije nego što ih stavite u sudoper.
- Skupljajte iskorišteno ulje: Ulje nakon prženja ulijte u staru teglu ili plastičnu bocu. Kada se napuni, dobro je zatvorite i odložite u komunalni otpad.
- Koristite mrežicu za sudoper: Postavite gusto cjedilo na odvod kako biste spriječili da komadići hrane dospiju u cijevi.
Zašto je važno?
Usvajanjem ovih jednostavnih navika ne samo da ćete zaštititi svoje cijevi i kućni vodovod, već ćete doprinijeti i zdravijem kanalizacionom sistemu te očuvanju čistoće pitke vode u vašoj zajednici, piše Express.