Mali korak u kuhinji koji znači puno: Ovaj trik za zamrzavanje štedi novac i štiti zdravlje
Genijalan trik/Ilustracija
Zamrzavanje hrane je odličan način da smanjite bacanje namirnica i osigurate da vaša kuhinja uvijek bude dobro opskrbljena, bez brige o kvarenju.
Iako malo toga može trajati zauvijek, čak i u zamrzivaču, mnoge namirnice poput sirovog mesa ili ribe veoma dobro podnose niske temperature.
Međutim, bez obzira na to šta i koliko dugo zamrzavate, postoji jedan ključni korak koji nikada ne biste smjeli preskočiti: označavanje hrane prije nego što je stavite u zamrzivač.
Označavanje hrane prije zamrzavanja je presudno
Prema savjetima stručnjaka za hranu, najbolje vrijeme za označavanje vrećica i posuda je neposredno prije samog zamrzavanja. Razlozi za to su brojni, a tiču se sigurnosti, organizacije i uštede.
Glavni razlozi za označavanje su sigurnost i organizacija.
Svi smo se barem jednom našli ispred zamrzivača pitajući se: "Šta je ovo u kesici?" i još važnije – "Koliko dugo je već tu?"
Iako možda mislite da ćete se kasnije sjetiti označiti hranu, u žurbi se taj korak često preskoči.
Drugo, hrana u zamrzivaču nema neograničen rok trajanja.
Označavanjem datuma zamrzavanja lakše ćete pratiti šta trebate prvo iskoristiti i tako spriječiti nepotrebno bacanje hrane. Jasna oznaka pomaže da iskoristite namirnice dok su još sigurne i kvalitetne za konzumaciju. Pisanje po vrećici za zamrzavanje mnogo je lakše dok je još suha i na sobnoj temperaturi. Kada se na njoj pojavi vlaga ili led, pisanje postaje gotovo nemoguće.
Kako pravilno označiti hranu?
Najjednostavniji način je da kesicu položite na ravnu površinu prije nego što je napunite hranom. Koristite vodootporni marker kako biste jasno napisali šta se nalazi unutra i koji je datum zamrzavanja. Tako ćete izbjeći neuredno pisanje po neravnoj površini ispunjenoj hranom.
Alternativno, možete koristiti samoljepljivu traku (poput slikarske trake koja se može kupiti u prodavnicama), na koju ćete upisati potrebne informacije i zalijepiti je na vrećicu ili posudu.
Organizacija većih količina hrane
Označavanje je posebno važno kada zamrzavate veće količine hrane.
Na primjer, ako kupite veliko pakovanje mesa, preporučuje se da ga odmah podijelite na manje porcije – idealno za jedan obrok. To ne samo da olakšava kasnije korištenje (jer odmrzavate samo ono što vam treba), već vam i označavanje svake porcije pomaže da znate koju trebate potrošiti prvu. Isto pravilo važi i za domaće pripremljene namirnice koje nećete odmah konzumirati, poput tijesta za kekse, hamburger pljeskavica ili domaćeg temeljca.
Pravilno skladištenje i označavanje – temelj svake profesionalne kuhinje
Pravilno skladištenje i označavanje hrane osnova su svake profesionalne kuhinje.
U kulinarskim školama i restoranima, ovo je jedno od prvih i najvažnijih pravila.
Kuhari čak mogu snositi ozbiljne posljedice ako hrana nije ispravno označena nazivom i datumom ili ako je rukopis na etiketi nečitak, piše Yahoo.