Krastavci vam brzo propadaju? Ovaj jednostavan trik sprečava plijesan i čuva ih svježim

Jedan detalj mijenja sve/FreePik
Krastavci su uobičajen sastojak salata, no poznato je da su podložni brzom kvarenju i pojavi plijesni prilikom čuvanja u frižideru.
Salate su osvježavajući i zdrav izbor tokom ljetnih mjeseci, no mnogi se suočavaju s problemom prebrzog propadanja krastavaca zbog neadekvatnog načina skladištenja.
Krastavci će ovako duže ostati svježi
Krastavci se često prodaju umotani u plastičnu foliju, što zbog visokog udjela vode u njihovoj strukturi može dovesti do nakupljanja vlage i stvaranja uslova pogodnih za razvoj bakterija. Takvi uslovi često dovode do toga da krastavci postanu ljepljivi, mekani i prekriveni plijesni prije nego što ih se uspije konzumirati, što rezultira nepotrebnim bacanjem hrane i novca.
Međutim, stručnjaci iz časopisa Mill otkrili su jednostavan i učinkovit način kako očuvati svježinu krastavaca, a za to vam je potreban samo papirnati ubrus i nekoliko minuta vremena.
"Omatanje opranih i osušenih krastavaca u papirnati ubrus prije njihova spremanja u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem pomaže u upijanju viška vlage te sprječava stvaranje kondenzacije na površini krastavca, što može uzrokovati prijevremeno kvarenje", objašnjava stručnjak.
S obzirom na to da krastavci kroz koru ispuštaju znatnu količinu vlage, održavanje suhog i prozračnog okruženja ključno je za očuvanje njihove svježine. Korištenjem papirnatog ili kuhinjskog ubrusa koji upija višak vlage, krastavci mogu ostati svježi znatno duže i neće se pokvariti već nakon jednog ili dva dana.
Ipak, vrlo je važno da se krastavci prije stavljanja u frižider temeljito operu jer bakterije na njihovoj površini mogu ubrzati kvarenje. Sve što je potrebno jeste kratko isprati krastavce pod mlazom vode, potom ih osušiti papirnatim ubrusom i spremiti. Nakon toga, krastavce je preporučljivo zamotati u papirnati ubrus te ih staviti u otvorenu posudu ili na dno ladice za povrće u frižideru.
Također, važno je istaknuti da krastavce nije preporučljivo čuvati uz paradajz jer njihova blizina može ubrzati proces zrenja i kvarenja. Paradajz oslobađa plin etilen koji potiče sazrijevanje i poboljšava okus voća, no istovremeno taj plin može uzrokovati prerano kvarenje nekih vrsta povrća, piše Mirror.