Greška koju mnogi prave: Ove namirnice ne biste trebali držati u vratima frižidera

frižider kuhinja/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Frižider je naš najbolji saveznik u očuvanju svježine, ali nije važno samo šta stavljamo u frižider već i gdje tačno. Jedna od najčešćih grešaka krije se u odjeljku za kojim najčešće i najbrže posežemo - vratima.

U nastavku otkrivamo koje to namirnice držimo na potpuno krivom mjestu.

Mlijeko često viđamo na policama, a to nije dobro jer u njima su temperature najviše i najnestabilnije, što mlijeku skraćuje rok trajanja i povećava rizik od kvarenja. Umjesto toga, držite ga na stražnjoj polici.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako mnogi frižideri imaju držače za jaja na vratima, to nije najbolje mjesto za njih. Jaja vole stalnu temperaturu, a učestale promjene mogu narušiti njihovu svježinu i ubrzati razvoj bakterija. Najbolje ih je držati u kutiji, na srednjoj polici.

Zbog masti koje sadrže, orašasti plodovi i sjemenke brzo oksidiraju ako nisu na stabilnoj hladnoći. Ako ih već držite u frižideru, birajte stražnji dio, a idealno je da budu u hermetički zatvorenoj posudi.

Većina umaka sadrži sirće ili so, koji djeluju kao prirodni konzervansi. Držanje u vratima frižidera im ne šteti direktno, ali smanjuje intenzitet okusa i arome. Bolje im je na polici dok su neotvoreni, a onima kvarljivijim negdje dublje u frižideru.

Vrata frižidera će maslac od kikirikija i slične namaze često pretvoriti u tvrdu masu koju jedva možete namazati. Pritom, ako nemaju dodatne konzervanse, nestabilna temperatura može dovesti do razdvajanja ulja. Čuvajte ih zatvorene na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline.

Možda mislite da joj činite uslugu, ali čokolada se u frižideru “znoji”, šećeri izlaze na površinu i polako se gube njena najukusnija svojstva. Ako stoji u vratima, to pogoršava situaciju. Idealna je sobna temperatura između 15 i 20°C, piše Zadovoljna.hr.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ulja se na hladnijim temperaturama mogu zamućivati i gubiti aromu. U vratima frižidera su najosjetljivija na promjene, što im mijenja i teksturu i miris. Držite ih u tamnoj staklenoj boci, dalje od šporeta i prozora.

Sokovi od paradajza ili voća s niskim udjelom šećera su osjetljiviji nego što se čini, visoke temperature u vratima mogu ih brzo zamutiti i podstaći kvarenje, posebno nakon otvaranja. Držite ih dublje u frižideru.