Evo zašto stručnjaci savjetuju da ostavite kašiku šećera u dvorištu tokom vrućina

Mali gest, velika stvar/Pexels

Mali gest, velika stvar/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pčele su među najdragocjenijim stvorenjima Majke prirode. Svi znamo koliko je med koristan, i u medicini i u kozmetici. Nažalost, ove korisne insekte sve više ugrožava istrebljenje, a mi gotovo ništa ne činimo da im pomognemo.

Ljubitelji pčela širom svijeta počeli su dijeliti fotografije ovih insekata kako piju šećernu vodu iz kašika. Sve je krenulo nakon objave na društvenim mrežama poznatog britanskog voditelja i prirodoslovca Dejvida Atenboroa, koji je pozvao pratitelje da pomognu pčelama na izuzetno jednostavan način – ostavljanjem kašike šećera.

U ovo doba godine pčele mogu izgledati iscrpljeno, pa čak i kao da su mrtve, ali to najčešće nije slučaj. Pčele jednostavno mogu biti umorne i bez dovoljno energije da se vrate u košnicu, što ih može koštati života. Ako primijetite iscrpljenu pčelu u blizini doma, jednostavno rješenje u vidu šećera i vode može joj pomoći da se oporavi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dovoljno je pomiješati dvije kašike kristal-šećera s jednom kašikom vode i ostaviti to na mjestu pristupačnom pčelama.

Najbolje što ljudi mogu učiniti jeste da sade biljke koje cvjetaju i da izbjegavaju upotrebu pesticida. Ako odlučite pomoći pčelama, važno je koristiti pravu vrstu šećera – bijeli kristal-šećer najbolji je izbor za nadoknadu nedostatka meda u košnicama i za sprječavanje gladi u kolonijama.

Medonosne pčele skupljaju nektar (saharozu) iz cvjetova, a zatim ga pohranjuju u obliku meda za kasniju upotrebu tokom zime i u periodima nedostatka cvjetajućih biljaka. Tokom sazrijevanja nektara dolazi do hemijske transformacije saharoze u fruktozu i glukozu uz pomoć enzima koji se prirodno nalazi u cvjetnom nektaru i koji pčele dodatno luče.

Hranjenje pčela predstavlja način da se spriječi njihovo izumiranje i glad, jer su populacije medonosnih pčela već sada veoma ugrožene. Samo u posljednjih pet godina, njihova brojnost smanjila se za trećinu.

Sprječavanje daljnjeg smanjenja populacije pčela ključno je za očuvanje globalnih izvora hrane: jedan od tri zalogaja hrane u svijetu ovisi o pčelama koje oprašuju oko 80 % cvjetajućih biljaka na planeti. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama pčele oprašuju do 75 % voća, orašastih plodova i povrća.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U cijelom svijetu pčele nestaju zbog tzv. kolapsa kolonija – misterioznog fenomena u kojem zdrave pčele iznenada napuštaju svoje košnice i više se nikada ne vraćaju. Ostali uzroci njihovog opadanja uključuju globalno zagrijavanje, gubitak staništa i napade parazita.

Zato, uzmite kašiku šećera, ostavite je na pristupačnom mjestu i pomozite pčelama da prežive, piše Novi.ba.