Nećete vjerovati šta može uraditi: Ova žitarica podmlađuje kožu - neće vam trebati botoks
Prirodna maska koja briše bore i vraća sjaj licu/FreePik
Ječam je jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica, ali je s vremenom pao u zaborav. A nepravedno – jer ova namirnica skriva moćnu kombinaciju hranljivih sastojaka koji jačaju tijelo iznutra i izvana. Lako se vari, bogat je vlaknima, pa potiče rad crijeva i čisti organizam, a uz to sadrži vitamine B, A i E koji su ključni za energiju i mladalački izgled.
Ono što ječam izdvaja od drugih žitarica jeste visok sadržaj lizina – aminokiseline koja je neophodna za stvaranje prirodnog kolagena. Upravo kolagen čini osnovu kože, zglobova, hrskavice, noktiju i kose. Redovnim unosom ječma možete pomoći da koža ostane elastična, bore se sporije pojavljuju, a zglobovi budu snažniji.
Oljuštena zrna ječma poznata su kao biserni ječam, zbog svog nježnog sjaja, a od njih možete pripremiti jednostavno i hranjivo jelo – kašu od ječma.
Sastojci:
- 2 čaše oguljenog ječma
- 4 čaše vode
- 6 čaša mlijeka
Priprema:
U posudu sa ječmom sipajte vodu i ostavite preko noći. Sutradan isperite i ocijedite, pa prelijte mlijekom i stavite da se kuha. Kada mlijeko provrije, smanjite temperaturu, poklopite i na tihoj vatri kuhajte oko sat i po vremena – dok ne dobijete gustu, kremastu kašu.
Ovaj jednostavan obrok možete obogatiti kašikom meda, voćem ili orašastim plodovima – i tako pretvoriti ječam u savršen izvor prirodnog kolagena i energije, piše Najžena.