Znate li razliku između ajvara, pinđura i ljutenice?

Neobična kombinacija/ Poslastičarna sa stavom/
ajvar
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na policama trgovina i štandovima na tržnicama, posebno u kasno ljeto i jesen, često se susrećemo s tri slična, ali ipak različita naziva: ajvar, pinđur i ljutenica. Iako mnogi misle da je riječ o varijacijama istog namaza, istina je da se ova tri specijaliteta Balkana razlikuju i po sastavu i po načinu pripreme – a naravno, i po okusu.

Da biste znali šta tačno jedete (ili kupujete), u nastavku donosimo pregled ključnih razlika i sličnosti između ovih popularnih paprikaških klasika.

Ajvar – glavne su paprike

Ajvar je najpoznatiji i najrašireniji među trojkom – često ga nazivaju i “balkanskim kavijarom”. Osnovni sastojci ajvara su crvene mesnate paprike (najčešće rog ili babura) i ulje, a u nekim varijantama dodaje se i manja količina patlidžana. Ključni korak u pripremi je pečenje paprika na roštilju ili u šporetu, guljenje kožice, te dugotrajno ukuhavanje na laganoj vatri dok se ne postigne glatka, gusta i maziva tekstura.

Okus ajvara je bogat, pun i lagano sladak, s blagom dimljenom notom. Postoje i blagi i ljuti ajvar, međutim i u ljutoj verziji paprika dominira okusom. Ajvar ne sadrži paradajz, što ga razlikuje od pinđura i ljutenice.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pinđur i ljutenica – paradajz ulazi u igru

Za razliku od ajvara, pinđur i ljutenica u svom sastavu obavezno sadrže paradajz, što im daje drugačiju teksturu, boju i aromu. Oboje su popularni posebno u Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, ali se sve češće mogu pronaći i u Hrvatskoj.

Pinđur se priprema od pečenih paprika, paradajza, bijelog luka, te ponekad patlidžana. Tekstura mu je rjeđa i rahlija od ajvara, a okus nešto svježiji i lagano kiselkast zahvaljujući paradajzu. Pinđur može sadržavati i sjeckane komadiće povrća, za razliku od ajvara koji je potpuno kremast.

Ljutenica je, kako i ime sugerise, najljuća verzija ove trojke. Uz papriku i paradajz, često se dodaju čili papričice, bijeli luk, mrkva, pa čak i peršun ili celer. Ljutenica je najraznovrsnija po sastavu i često se radi u verziji s komadićima povrća (tzv. “sjeckana ljutenica”) ili kao glatka varijanta. Od svih paprikaških namaza, ona ima najizraženiji pikantan okus i koristi se više kao prilog nego kao namaz.

Što odabrati?

Ako želite kremasti, blag i bogat namaz uz sir, meso ili hljeb – ajvar je vaš izbor. Ako volite svježiji okus s notom paradajza – probajte pinđur. A ako ste ljubitelj ljutog i konkretnih začina – ljutenica će vas sigurno zadovoljiti.

U svakom slučaju, riječ je o pravim predstavnicima balkanske tradicije, koji zaslužuju mjesto na svakom stolu, posebno sada kada paprike viđamo posvuda.