Zaboravite luk: Dodajte ovaj sastojak u smjesu i pljeskavice će biti duplo sočnije

Majstorski trik za najmekše pljeskavice/FreePik
Sezona roštilja možda se polako bliži kraju, ali to ne znači da moramo zaboraviti na pljeskavice ili burgere. Bilo da ih pripremate na roštilju ili u tavi, jedna greška može sve pokvariti – suho meso.
Ni najfiniji začini ne mogu sakriti gumenu teksturu kada nedostaje sočnosti. Ipak, postoji trik koji sve mijenja: umjesto sitno sjeckanog luka, u smjesu dodajte naribanu jabuku.
Zašto baš jabuka?
Svježa jabuka dodaje mesu vlagu i sprječava da se tokom pečenja isuši, a pritom daje blagu slatkoću i osvježavajuću notu. Njena blaga kiselost savršeno se slaže s jačim okusima poput topljenog sira, karameliziranog luka i sočnog mesa.
Rezultat? Burger koji je mekan, aromatičan i nevjerovatno sočan.
Kako pripremiti smjesu?
Za savršenu pljeskavicu pomiješajte:
- mljeveno goveđe meso,
- jednu naribanu jabuku (nije je potrebno guliti, samo odstraniti košpice),
- kašičicu senfa,
- prstohvat soli i bibera.
Sve dobro sjedinite i oblikujte pljeskavice. Pecite ih na roštilju ili u tavi dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu, piše Superžena.