Zaboravite luk: Dodajte ovaj sastojak u smjesu i pljeskavice će biti duplo sočnije

Majstorski trik za najmekše pljeskavice/Free Pik

Majstorski trik za najmekše pljeskavice/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sezona roštilja možda se polako bliži kraju, ali to ne znači da moramo zaboraviti na pljeskavice ili burgere. Bilo da ih pripremate na roštilju ili u tavi, jedna greška može sve pokvariti – suho meso.

Ni najfiniji začini ne mogu sakriti gumenu teksturu kada nedostaje sočnosti. Ipak, postoji trik koji sve mijenja: umjesto sitno sjeckanog luka, u smjesu dodajte naribanu jabuku.

Zašto baš jabuka?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Svježa jabuka dodaje mesu vlagu i sprječava da se tokom pečenja isuši, a pritom daje blagu slatkoću i osvježavajuću notu. Njena blaga kiselost savršeno se slaže s jačim okusima poput topljenog sira, karameliziranog luka i sočnog mesa.

Rezultat? Burger koji je mekan, aromatičan i nevjerovatno sočan.

Kako pripremiti smjesu?

Za savršenu pljeskavicu pomiješajte:

  • mljeveno goveđe meso,
  • jednu naribanu jabuku (nije je potrebno guliti, samo odstraniti košpice),
  • kašičicu senfa,
  • prstohvat soli i bibera.

Sve dobro sjedinite i oblikujte pljeskavice. Pecite ih na roštilju ili u tavi dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu, piše Superžena.