Vrućina nesnosna, a lubenica mlaka? - Ohladite je za 15 minuta bez frižidera!

Nemate mjesta u frižideru? Nema veze!
Kad upeče ljeto, nema boljeg osvježenja od dobre, slatke lubenice. Nema tog sladoleda ni kocke leda koji joj može parirati kad pukne pod nožem i zamiriše cijela soba. Ali šta kad donesete lubenicu s pijace, a ona još mlaka - kao da je ležala na radijatoru?
E, za to narod odavno ima caku - provjerenu, isprobanu, koju su koristile i bake i ribari kad nije bilo frižidera ni klime.
Kanta, led i kašika soli - i eto ti lubenice ledene kao iz zamrzivača!
Nemate mjesta u frižideru? Nema veze! Uzmite lavor, kantu ili veću šerpu, nalijte hladnu vodu, ubacite što više leda imate i - sad ono najvažnije - dodajte jednu-dvije pune kašike soli. Može i krupna - još bolje!
Ubacite lubenicu u tu slanu ledenu vodu i sačekajte petnaestak minuta.
Kad je izvadite, biće taman da se reže i jede! So ubrzava hlađenje, pa lubenica mnogo brže „pokupi“ tu hladnoću nego da stoji samo u običnoj vodi.
Zašto to radi?
Zato što su stari znali znanje! Kažu: so vuče hladnoću. I nije to bapska priča - koriste taj trik i ribari kad žele da im riba ostane svježa, a domaćice kad gosti banu iznenada pa treba brzo rashladiti sok, pivo ili lubenicu, piše Najžena.
Što više leda, malo soli – i nema greške! Lubenica će biti ledena!