Vrućina nesnosna, a lubenica mlaka? - Ohladite je za 15 minuta bez frižidera!

lubenica ilustracija/

Nemate mjesta u frižideru? Nema veze!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kad upeče ljeto, nema boljeg osvježenja od dobre, slatke lubenice. Nema tog sladoleda ni kocke leda koji joj može parirati kad pukne pod nožem i zamiriše cijela soba. Ali šta kad donesete lubenicu s pijace, a ona još mlaka - kao da je ležala na radijatoru?

E, za to narod odavno ima caku - provjerenu, isprobanu, koju su koristile i bake i ribari kad nije bilo frižidera ni klime.

Kanta, led i kašika soli - i eto ti lubenice ledene kao iz zamrzivača!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nemate mjesta u frižideru? Nema veze! Uzmite lavor, kantu ili veću šerpu, nalijte hladnu vodu, ubacite što više leda imate i - sad ono najvažnije - dodajte jednu-dvije pune kašike soli. Može i krupna - još bolje!

Ubacite lubenicu u tu slanu ledenu vodu i sačekajte petnaestak minuta.

Kad je izvadite, biće taman da se reže i jede! So ubrzava hlađenje, pa lubenica mnogo brže „pokupi“ tu hladnoću nego da stoji samo u običnoj vodi.

Zašto to radi?

Zato što su stari znali znanje! Kažu: so vuče hladnoću. I nije to bapska priča - koriste taj trik i ribari kad žele da im riba ostane svježa, a domaćice kad gosti banu iznenada pa treba brzo rashladiti sok, pivo ili lubenicu, piše Najžena

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Što više leda, malo soli – i nema greške! Lubenica će biti ledena!