Velika greška u kuhinji: Ne držite ulje na ovom mjestu – brzo se pokvari

Pogrešno skladištenje ulja vas može koštati zdravlja/Free Pik

Pogrešno skladištenje ulja vas može koštati zdravlja/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mnogi ljudi drže ulje za kuhanje u kuhinji, pored šporeta zbog praktičnosti, ali stručnjaci imaju loše vijesti. To je zapravo jedno od najgorih mjesta za njegovo čuvanje.

Profesor Tim Spektor i Johnatan Wolf, razgovarali su o tome s Elizabeth Berger, distributerkom kvalitetnih maslinovih ulja, u svom podcastu.

Istakli su da je za zdravstvenu korist ulja bitno kako se čuva, koristi i koliko dugo se drži otvoreno. "Što se tiče flaše, najbolja opcija je tamno staklo i ne bi ga trebalo držati pored šporeta", tvrdi Elizabet.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nije dobro držati ulje pored šporeta jer promjene temperature spriječavaju stabilnost ulja.

"Čuvajte ga na mjestu gdje je temperatura uvijek ista," savjetovala je Elizabet. "Dakle, daleko od šporeta, daleko od prozora gdje će temperatura mnogo varirati", dodala je.

"Možete držati ulje u kuhinjskom ormariću, zajedno sa solju i biberom i sličnim namirnicama ako je daleko od šporeta", tvrdi. Također, savjetuje da što brže potrošite flašu maslinovog ulja. "Poslije 18 mjeseci, ulje gubi značajan dio zdravstvenih koristi povezanih s polifenolima, kao i dio ukusa," dodala je.

"Ako razmislite o načinu na koji Mediteranci konzumiraju maslinovo ulje, oni bi ga koristili oko godinu dana, jer naravno, onda dolazi sljedeća berba", piše Najžena.