Treća je sedmica ramazana: Izdvajamo nekoliko iftarskih jela za naredne dane

iftar, iftarska sofra, ramazan/Ilustracija
U drugoj smo polovini ramazana/Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prva polovina ramazana je iza nas, a pred postačima su dani u kojima će osjetiti pad energije i manjak fizičke snage. Istovremeno, pozitivne promjene koje se javljaju unutar svakog postača podstrek su za istrajnost u preostalim danima najdražeg mjeseca svih muslimana.

Nastavite da radite na sebi, potrudite se da vas ramazanski dani pročiste izvana i iznutra i približe Bogu. Bez toga je odricanje od jela i pića od zore do zalaska Sunca - uzaludno i besmisleno.

Ukoliko vam ponestaje ideja za jela koja ćete narednih dana pripremati, izdvojili smo nekoliko prijedloga za iftarske obroke koji bi se mogli dopasti i vama i vašim ukućanima. Ako, ipak, niste raspoloženi za kuhanje, znamo ko nudi sjajne iftarske menije među kojima će svako pronaći nešto za sebe.

Uživajte u ljepotama ramazana!

Pileći file s gljivama

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Šampinjon je jestiva gljiva koja se često priprema u našim kuhinjama. U šampinjonima su, od vitamina, najviše zastupljeni vitamin C, B1, B2 i B6 (u tragovima) te vitamin D i provitamin A. Ova vrsta gljiva je bogata proteinima, hitinom, a sadrži i beta-glukan koji je odličan za jačanje imuniteta. Pa, neka se na vašem današnjem meniju nađe ova savršena kombinacija - piletina sa šampinjonima.

image

Pileći file sa gljivama/Amko komerc

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • 250 g šampinjona
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • kesica parmezana
  • sol, papar, vegeta
  • malo maslaca
  • peršun
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema:

Piletinu izrezati na kockice i popržiti kratko na maslacu. Gljive ne prati, samo ih očistiti nožićem, narezati i dodati piletini. Poklopiti i dinstati skupa, a kada tekućina od gljiva skoro ispari dodati sol, papar, vegetu i peršun. Pri samom kraju uliti vrhnje za kuhanje i parmezan, promiješati, kad provrije skinuti s vatre.

Naš prilog uz ovaj recept je riža. Prijatno!

Sve sastojke potrebne za pripremu ovog jela, ali i mnoštvo drugih namirnica od kojih možete spremiti iftar i sehur, ili ih njima upotpuniti, nudi vam bh. lanac marketa Amko komerc. Širok asortiman proizvoda, među kojima je i veliki broj onih koji su tokom mjeseca ramazana na akciji, pratite putem njihove Facebook i web stranice.

Pile iz pećnice s povrćem

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako su vam drugi dijelovi piletine veći gušt i raspoloženi ste za klasično pile, ispod pronađite recept za pripremu ukusnog pileta iz pećnice s povrćem. 

image

Pile iz pećnice s povrćem

Priprema:

Povrće očistiti i narezati na manje komade. Pile posoliti, staviti u vatrostalnu posudu i peći pola sata. Potom oko pileta rasporediti povrće, posoliti, posuti paprom, dimljenom paprikom, origanom i majčinom dušicom, dodati malo vode te staviti u zagrijanu pećnicu. Peći 20 minuta na 200 °C, okrenuti meso, smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 10-15 minuta. Po potrebi dodatno začiniti i prije posluživanja posuti nasjeckanim peršunovim listom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Savjet:

Meso možete preliti marinadom od limunovog soka i bijelog luka te marinirati 30 minuta prije pečenja. Prijatno!

Kvalitetan pileći asortiman koji posjeduje Halal certifikat, i ne sadrži umjetne boje, soju i gluten, nudi bh. kompanija MADI. U njihovoj ponudi možete pronaći piletinu - u svim oblicima: čitavo pile, pileći file, jetricu, batake, karabatake, krilca, ali i hrenovke, pileća prsa, parizer, te pileće i juneće pljeskavice i ćevape. Kompletnu ponudu pogledajte na njihovoj web stranici.

Sarajevski sahan

S obzirom na to da su dani kraći, pripreme iftara ove godine predstavljaju veći izazov nego prethodnih. Vrijeme koje imamo od završetka radnog dana nije dovoljno za pripremu kompleksnijih jela ili onih koji zahtijevaju duži period kuhanja/pečenja, a neki neće stići spremiti ni najjednostavnija. Zbog toga je posjeta restoranu i degustacija menija koji je osoblje hotela Novotel Sarajevo Bristol kreiralo specijalno za postače, sjajna opcija.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U ponudi je pet menija koji nijednog postača neće ostaviti gladnim i nezadovoljnim, a nakon iftara u restoranu hotela Novotel Sarajevo Bristol poželjet ćete da se vratite opet.

image

Sarajevski sahan

Kako je danas fokus na nešto laganijem iftaru na bazi bijelog mesa, naš prijedlog je, ovaj put, meni pod nazivom Sarajevski sahan. Više informacija o hotelu, iftarskoj ponudi i rezervacijama pronađite na njihovoj Instagram stranici.

Naše dosadašnje prijedloge iftarskih obroka pronađite OVDJE.