Taste Atlas izdvojio bh. specijalitete: Na listi je 12 jela, neka bi vas mogla iznenaditi

Gradačačka kutija/Coolinarika

Gradačačka kutija/Coolinarika

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bosanska kuhinja ponovo je dospjela u fokus međunarodnih gastro-kritičara. Kulinarski magazin Taste Atlas objavio je listu 12 najboljih jela iz Bosne i Hercegovine, potvrđujući bogatstvo naše tradicije i raznolikost ukusa.

Prvo mjesto zauzeli su travnički ćevapi, koji su, kako navodi Taste Atlas, napravljeni od kombinacije govedine, teletine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Travničkim ćevapima, mnogi će reći, ova 'titula' je s pravom dodijeljena. 

Drugo mjesto pripalo je livanjskom siru. Po uzoru na švicarsku i francusku tradiciju proizvodnje sira, livanjski sir je prvi put proizveden 1886. godine, a prvobitno se pravio samo od ovčijeg mlijeka.

Dok se danas u industriji za proizvodnju livanjskog sira koristi samo kravlje mlijeko, postoji nekoliko lokalnih, porodičnih preduzeća koja koriste kombinaciju ovčijeg i kravljeg mlijeka.

Na trećem mjestu je jabukovača, za koju se navodi da je tradicionalna bosanska pita od jabuka porijeklom iz Sarajeva, a iza nje, na četvrtom mjestu je pura s lučnicom. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Peto mjesto pripada travničkom siru, koji se proizvodi od autohtone ovce pramenke.

Na šestom mjestu je tagarica, tradicionalno varivo s mesom koje se kuha u glinenoj ili metalnoj posudi koja se naziva tagar. Ovo jelo se uglavnom pravi od govedine ili teletine, krompira i drugog povrća poput luka, mrkve, paradajza i paprike uz dodatak začina.

Na sedmom mjestu je sarajevska čorba, koja se priprema od teletine, bamije, maslaca, vrhnja, mrkve, peršuna, luka, brašna, žumanaca, limuna, soli i bibera, a osmo mjesto pripalo je kiseljačkim pogačicama.

Deveto mjesto pripalo je visočkoj pečenici, a deseto uštipcima s lučnicom.

Na 11. mjestu je smokvara, tradicionalna hercegovačka poslastica, dok je 12. mjesto pripalo gradačačkoj kutiji. Ovo jelo je posebno po tome što se tradicionalno priprema u kartonskoj kutiji (od cipela). Sastoji se od teletine ili janjetine, luka, peršuna, celera, mrkve, ulja, soli, bibera i bijelog luka. 

Ovaj specijalitet iz Gradačca se prema pričama služi samo izuzetno bitnim gostima.