Taste Atlas izdvojio bh. specijalitete: Na listi je 12 jela, neka bi vas mogla iznenaditi

Gradačačka kutija/Coolinarika
Bosanska kuhinja ponovo je dospjela u fokus međunarodnih gastro-kritičara. Kulinarski magazin Taste Atlas objavio je listu 12 najboljih jela iz Bosne i Hercegovine, potvrđujući bogatstvo naše tradicije i raznolikost ukusa.
Prvo mjesto zauzeli su travnički ćevapi, koji su, kako navodi Taste Atlas, napravljeni od kombinacije govedine, teletine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Travničkim ćevapima, mnogi će reći, ova 'titula' je s pravom dodijeljena.
Drugo mjesto pripalo je livanjskom siru. Po uzoru na švicarsku i francusku tradiciju proizvodnje sira, livanjski sir je prvi put proizveden 1886. godine, a prvobitno se pravio samo od ovčijeg mlijeka.
Dok se danas u industriji za proizvodnju livanjskog sira koristi samo kravlje mlijeko, postoji nekoliko lokalnih, porodičnih preduzeća koja koriste kombinaciju ovčijeg i kravljeg mlijeka.
Na trećem mjestu je jabukovača, za koju se navodi da je tradicionalna bosanska pita od jabuka porijeklom iz Sarajeva, a iza nje, na četvrtom mjestu je pura s lučnicom.
Peto mjesto pripada travničkom siru, koji se proizvodi od autohtone ovce pramenke.
Na šestom mjestu je tagarica, tradicionalno varivo s mesom koje se kuha u glinenoj ili metalnoj posudi koja se naziva tagar. Ovo jelo se uglavnom pravi od govedine ili teletine, krompira i drugog povrća poput luka, mrkve, paradajza i paprike uz dodatak začina.
Na sedmom mjestu je sarajevska čorba, koja se priprema od teletine, bamije, maslaca, vrhnja, mrkve, peršuna, luka, brašna, žumanaca, limuna, soli i bibera, a osmo mjesto pripalo je kiseljačkim pogačicama.
Deveto mjesto pripalo je visočkoj pečenici, a deseto uštipcima s lučnicom.
Na 11. mjestu je smokvara, tradicionalna hercegovačka poslastica, dok je 12. mjesto pripalo gradačačkoj kutiji. Ovo jelo je posebno po tome što se tradicionalno priprema u kartonskoj kutiji (od cipela). Sastoji se od teletine ili janjetine, luka, peršuna, celera, mrkve, ulja, soli, bibera i bijelog luka.
Ovaj specijalitet iz Gradačca se prema pričama služi samo izuzetno bitnim gostima.