Tajni recept koji svi obožavaju: Sočne i mekane krofne koje se ne peku

Brzi desert za svaki dan/FreePik
Ove krofne koje se ne peku savršena su poslastica za sve koji vole čokoladu, ali nemaju vremena za pečenje.
Mekane, sočne i bogatog čokoladnog ukusa, pripremaju se brzo i jednostavno, a rezultat je desert koji mami osmijeh na lice.
Idealne su za užinu, uz popodnevnu kafu ili kad poželite slatki zalogaj bez mnogo muke.
Sastojci:
- 100 g ovsenih pahuljica (ili ovsenog brašna)
- 1 kašika kakaa
- 1 banana (ili šaka urmi)
- 1 kašika putera od oraha po izboru (pistaći, badem, indijski oraščić, pekan…)
Za glazuru:
- 120 g crne čokolade
- sjeckani lješnjaci
Priprema:
Dobro izgnječite bananu (ili hurme) dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte ovsene pahuljice i kakao, pa sjedinite u homogenu smjesu. Umiješajte puter po izboru. Smjesu rasporedite u silikonski kalup za krofne, utisnite i poravnajte. Stavite u frižider da se krofne stegnu oko 1–2 sata.
Izvadite krofne iz kalupa i umačite ih u rastopljenu crnu čokoladu pomiješanu sa sjeckanim lješnjacima. Ostavite da se glazura stegne prije posluživanja, piše Superžena.
Uživajte!