Tajne iskusnih domaćica za neodoljiv okus: Recept za ajvar koji svi traže

Zlatna pravila za savršen ajvar/Coolinarka
Bliži nam se kraj ljeta, a samim tim i pripreme za pravljenje zimnice, a ajvar je mnogima jedan od najdražih specijaliteta balkanske i bosanske kuhinje.
Recepti za najbolji domaći ajvar prenose se s generacije na generaciju, ali za savršen ukus potrebno je i dodatno umijeće koje se stiče vremenom i praksom. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vašu zimnicu učiniti najboljom do sada.
Priprema domaćeg ajvara je mali ritual koji zahtijeva dobar plan, strpljenje i pažljiv odabir sastojaka. Iako proces može potrajati satima, rezultat je bogat, mirisan ajvar koji traje cijelu zimu.
Izbor sastojaka
Birajte sočne, mesnate crvene paprike – najbolje su rog-paprike ili provjerene lokalne sorte. Po želji možete dodati i patlidžan za puniji okus i aromu, a ako volite pikantno, ubacite nekoliko ljutih papričica. Osnovni začini su so, ulje, sirće, šećer i bijeli luk.
Priprema povrća
Paprike (i patlidžan, ako ga koristite) ispecite na otvorenoj vatri ili u rerni dok kožica potpuno ne pocrni, a meso omekša. Vruće povrće pokrijte ili stavite u zatvorenu posudu da se „napari“, kako bi se lakše gulilo. Nakon što ogulite paprike i očistite ih od sjemenki, ostavite ih da se dobro ocijede – nekoliko sati ili preko noći.
Kuhanje i miješanje
Ocijeđeno povrće sameljite na mašini za meso ili u multipraktiku, pa stavite na laganu vatru. Ulje dodajte postepeno, uz neprekidno miješanje, dok smjesa ne postane svilena i ujednačena. Kuhanje traje otprilike tri do četiri sata. Ajvar je gotov kada se drvenom kašikom može povući trag po dnu lonca.
Začinjavanje
Pred kraj kuhanja dodajte so, sirće i šećer, a po želji i sitno sjeckani bijeli luk. Ako želite da ajvar bude ljutkast, sada je pravo vrijeme da ubacite i nasjeckane ljute papričice.
Pakovanje i čuvanje
Sterilizujte tegle i napunite ih vrućim ajvarom dok je još topao. Na vrh svake tegle dodajte tanki sloj ulja radi boljeg očuvanja. Pokrijte i ostavite da se potpuno ohlade. Tek nakon nekoliko sati stavite poklopce i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.