Tajna savršenog doručka otkrivena: Omlet koji ćete praviti svaki dan

Probudite se s osmijehom/Free Pik

Probudite se s osmijehom/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Omlet je jedno od najjednostavnijih, a najukusnijih jela koje se može pripremiti za svega nekoliko minuta.

Idealan je za doručak, lagani ručak ili večeru, a njegova priprema ne zahtijeva mnogo sastojaka ni kulinarskih vještina. Osim toga, lako se prilagođava ukusu – možete ga praviti sa sirom, povrćem, šunkom ili čak ostacima iz frižidera.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 2 do 3 jaja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika mlijeka ili pavlake (opcionalno – za mekšu strukturu)
  • Maslac ili ulje za prženje
  • Rendani sir
  • Sitno sjeckana šunka
  • Paprika, luk, paradajz, šampinjoni
  • Svježi začini poput peršuna ili vlasca

Priprema:

U dubljoj zdjeli umutite jaja, dodajte prstohvat soli, bibera i, po želji, malo mlijeka ili pavlake kako bi omlet bio mekši i pjenastiji. Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu s malo maslaca ili ulja.

Kada se maslac otopi i počne blago da cvrči, ulijte umućena jaja u tavu. Ne miješajte odmah – ostavite da se donji sloj lagano ispeče.

Nakon 30-ak sekundi, lagano podignite rubove omleta špatulom i nagnite tavu kako bi tekući dio s vrha skliznuo ispod. Ovaj korak ponovite dok omlet ne bude skoro u potpunosti pečen. Po sredini omleta rasporedite dodatke po želji – sir, šunku, povrće i savijte omlet napola.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pržite još 20–30 sekundi, zatim pažljivo prebacite omlet na tanjir. Poslužite toplo uz krišku hljeba, svježu salatu ili jogurt. Omlet je sjajno jelo jer pruža bezbroj kombinacija i mogućnost eksperimentisanja – svaki put može biti drugačiji, ali jednako ukusan.