Tajna savršene zimnice: Ovaj kuhinjski sastojak sprečava kvarenje i plijesan u tegli

Uživajte tokom cijele zime/Ilustracija

Uživajte tokom cijele zime/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želite da vaša zimnica ostane svježa cijelu zimu, postoji jednostavan trik – preliti povrće ili sos tankim slojem ulja. Ulje stvara zaštitni poklopac koji sprječava ulazak zraka, pa nema ni buđi ni kvarenja.

Za soseve i namaze poput ajvara ili paradajz sosa, ulje se dodaje kad se smjesa malo prohladi, oko 2–3 mm. Kod kisele zimnice i turšija, ulje se stavlja tek na kraju, kada je povrće već odstajalo u sirćetu i soli.

Marinirano ili pečeno povrće, poput paprika, patlidžana ili tikvica, također mora biti potpuno prekriveno uljem da bi ostalo mekano i ukusno.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najčešće se tako čuvaju: pečene paprike, ljute feferone, patlidžan, tikvice, paradajz sos, ajvar i šarena turšija.

Ulje se sipa polako, kašikom ili tankim mlazom, pazeći da ništa ne viri iznad – jer upravo taj dio najlakše ubuđa. Najčešće se koristi suncokretovo ulje, a ko želi jaču aromu, može dodati maslinovo ulje ili začine poput bijelog luka, bibera ili lovorovog lista.

Tako ulje ne samo da čuva zimnicu, već i pojačava njen ukus, piše Najžena.