Tajna naših nana: Isprobajte trik za mekano tijesto

Tijesto koje se topi u ustima/Free Pik
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zaboravljena tajna iz nanine kuhinje – jednostavan sastojak koji čini svako tijesto savršeno mekim i vazdušastim.

Zaboravljena tajna iz nanine kuhinje – jednostavan sastojak koji čini svako tijesto savršeno mekim i vazdušastim.

 

 

Tajna je u toplini i strpljenju

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Nana je uvijek govorila: „Tijesto ne voli žurbu, ali voli toplinu.“ Prije nego što bi zamijesila bilo šta, zagrijala bi mlijeko – ne da proključa, već da bude mlako poput ruke. U to bi dodala kašičicu šećera i malo kvasca, pa ostavila da se „probudi“. Ovaj korak čini razliku: bez njega, tijesto ostaje tvrdo i bez duše.

Sastojak koji svi zaboravljaju

Ono što je pravilo najveću razliku bio je – krompir. Nana bi uvijek izgnječila skuhan krompir i umiješala ga u tijesto. Rezultat? Meko, vazdušasto, elastično tijesto koje duže ostaje svježe. Savršeno za kiflice, pogače, pizzu ili domaći hljeb.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Kako se tijesto ponaša uz bakin trik

Dodavanje krompira čini da tijesto:

- OGLAS -

ne puca i ne suši se;

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

ostaje mekano danima;

ima onaj pravi domaći miris i okus.

Ovaj trik je idealan za one koji vole unaprijed pripremiti peciva, a da pritom ne izgube osjećaj svježine i mekoće.

Praktičan savjet za savršeno tijesto

Ako želite da probate:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Skuhajte jedan krompir i dobro ga izgnječite.

Dodajte ga u standardnu smjesu za tijesto.

Uvijek koristite toplo mlijeko s malo šećera i kvascem.

Ostavite da naraste bez žurbe.

Rezultat će vas iznenaditi – tijesto mekše od duše, baš kao što je nana pravila.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja