Tajna je u ovom sastojku: Ruski uštipci koji su gotovi za pet minuta, a tope se u ustima

Pet minuta do savršenstva/Youtube/ Screenshot

Pet minuta do savršenstva/Youtube/Screenshot

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako mislite da su uštipci komplikovani za pripremu, varate se – Rusi znaju trik kako da budu gotovi za samo 5 minuta, a rezultat su mekani i vazdušasti kao duša. Tajna je u jednostavnim sastojcima i pravom redoslijedu pripreme.

Tajna savršenih uštipaka

Osnova je mekano tijesto koje ne zahtijeva dugotrajno miješenje. Ruske domaćice često koriste kombinaciju brašna, mlijeka, jaja i malo praška za pecivo. Upravo prašak za pecivo čini da uštipci narastu i postanu nevjerovatno mekani, čak i kada se prže na ulju.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Brzo miješanje: Sve sastojke jednostavno pomiješajte kašikom ili viljuškom. Nema čekanja da tijesto naraste – upravo zato su ovi uštipci gotovi u rekordnom roku.

Prženje

Zagrijte ulje u tavi i kašikom vadite tijesto. Mala tajna ruskih domaćica je da ulje bude dovoljno vruće – uštipci će odmah dobiti zlatnu koricu, dok unutrašnjost ostaje mekana i pahuljasta.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 400 ml jogurta ili kiselog mlijeka
  • 1 kašičica soli
  • 500 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 200 ml ulja

Priprema:

U posudu dodajte 2 jaja, 400 ml jogurta i 1 kašičicu soli, pa sve dobro promiješajte. Postepeno dodajte 500 g brašna i prašak za pecivo. Nastavite miješati dok ne dobijete gustu homogenu smjesu. Po potrebi dodajte još malo brašna, da se smjesa lakše muti. Smjesa je spremna kada se može lako vaditi kašikom. Ne bi trebala biti ni previše gusta, ni rijetka. Pržite uštipke u 200 ml ulja dok ne dobiju rumenu boju. Vadite ih kutljačom koju ste prethodno provukli kroz vrelo ulje. Drugu kašiku koristite da oblikujete uštipke u tavi, kako bi bili što tanji.

Kako da budu “mekani kao duša”

Ključ je u nepretrpanoj tavi – uštipci trebaju imati dovoljno prostora da narastu. Također, miješanje tijesta treba biti nježno i kratko, bez pretjeranog mućenja, jer previše rada s glutenskim vlaknima može učiniti tijesto žilavim.

Posluženje po ruskom receptu

U Rusiji se uštipci najčešće služe topli, posuti šećerom u prahu ili preliveni domaćim džemom. Neki dodaju i malo kisele pavlake ili meda, što daje savršenu kombinaciju slatkog i blagog.

Rezultat?

Uštipci koji nestaju s tanjira brže nego što ste ih napravili – mekani, vazdušasti i puni domaće topline.