Tajna dobre plate? Evo kako da složite savršenu kombinaciju za svaku priliku

Savršena domaća plata – za goste, slavlje i uživanje/FreePik
Kad vam dolaze gosti ili želite svečaniji stol, domaća plata je uvijek odličan izbor. Najvažnije je birati kvalitetne namirnice, poput tanko narezanog suhog mesa, nekog domaćeg sira, uz dodatak kulena, pancete i kobasica.
Domaći hljeb, bilo bijeli, kukuruzni ili integralni – nezaobilazan je dio plate, a dobro pristaju i masline, orašasti plodovi te blagi umaci od maslinovog ulja i meda.
Platu slažite pažljivo, vodeći računa o boji i teksturi, servirajte na drvenim daskama ili kamenu za rustikalni izgled. Sve treba biti narezano da gosti lako uzimaju.
Količina hrane zavisi o potrebi: za predjelo računajte oko 80-100 grama sira i mesa po osobi, dok ako plata zamjenjuje glavno jelo, količine povećajte.
Uz platu idealno idu vina – crna za meso, bijela za sir – kao i domaća rakija ili bezalkoholni napici.
Dobra domaća plata ne mora biti komplikovana, dovoljan je dobar izbor namirnica i malo mašte da zadivite goste, piše Avaz.