Svi prave ovu grešku: Evo kako napraviti tjesteninu, a da se ne slijepi

Kuhar otkrio tajnu koju svi zanemaruju/FreePik
Priprema savršene paste počinje pravilnim kuhanjem tjestenine. Bez obzira koliko je ukusan sos ili koliko su sastojci kvalitetni, ako makaroni ili špagete nisu dobro skuhani, jelo neće biti ukusno.
Tjestenina ne smije da se slijepi, niti da bude raskuhana, jer to direktno utječe na teksturu i ukus jela. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih pravila koja svaki kuhar zna, a koja vam mogu pomoći da izbjegnete najčešće greške i dobijete pastu kao iz restorana.
Savjeti za savršenu tjesteninu:
Voda mora da proključa prije nego što stavite tjesteninu. To garantuje da će tjestenina pravilno početi da se kuha i neće postati gnjecava.
Dobro posolite vodu prije stavljanja tjestenine. Sol ne samo da poboljšava ukus, već i blago mijenja teksturu tjestenine.
Često miješajte tjesteninu na početku kuhanja. Time sprječavate da se komadi slijepe jedni za druge.
Sos pripremite prije ili bar dok se tjestenina kuha. Tako ih možete odmah spojiti i izbjeći slijepljivanje nakon kuhanja.
Ako sos nije spreman, nemojte tjesteninu potpuno procijediti. Ostavite malo vode od kuhanja, jer ta voda sadrži škrob koji pomaže da se tjestenina bolje poveže sa sosom, piše Najžena.