Sve vrijeme koristite pogrešno papir za pečenje: Prvo morate uraditi ovo pa ga staviti u pleh

Trik koji mijenja sve/Free Pik

Trik koji mijenja sve/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Papir za pečenje zna zadavati glavobolju baš u trenucima kada se najviše žuri – uvija se, iskače iz pleha i stalno se vraća u rolnu.

Ipak, postoji jednostavan trik zbog kojeg će savršeno leći u tepsiju iz prvog pokušaja, bez nerviranja i dodatnog podmazivanja.

Sve što je potrebno jeste da papir prije upotrebe snažno zgužvate u loptu. Na taj način se razbija njegova kruta struktura i „memorija“ rolne, pa nakon ponovnog razvijanja postaje mekan i savitljiv. Umjesto da beži iz uglova, papir prati oblik pleha i ostaje tačno tamo gdje ga postavite – baš kao što to rade profesionalni pekari.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postupak je jednostavan: otkinite željenu količinu papira, dobro ga zgužvajte, zatim raširite i dlanovima prilagodite tepsiji. Rezultat je papir koji savršeno prijanja uz ivice i ne pomjera se tokom pečenja.

Za još bolji efekat postoji i napredna varijanta – zgužvani papir možete nakratko pokvasiti pod mlazom hladne vode, a zatim dobro iscijediti. Tako omekšan papir ponaša se poput vlažne krpe, još bolje prijanja uz pleh i manje je sklon zagorijevanju na visokim temperaturama. Ova metoda je posebno korisna za pečenje povrća, piletine ili krompira, dok se ne preporučuje za kolače i osjetljive poslastice.

Osim što štedi vrijeme i živce, ovaj trik olakšava i čišćenje – hrana ne curi ispod papira, ne lijepi se za metal, a pleh ostaje gotovo čist. Mali potez koji traje svega nekoliko sekundi može potpuno promijeniti način na koji se koristi rerna i učiniti svaki obrok jednostavnijim za pripremu.