Štrudla sa slatkim sirom i orasima

štrudla sir i orasi/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 1 kg brašna

• 5 dl mlijeka

• 1 kocka kvasca

• 250 g putera

• 3 jaja

• 1 kašika soli

• 2 kašike šećera

• 500 g sremskog sira

• 1 jaje

• 80 g šećera

u prahu

• 100 g sjeckanih

oraha

Priprema

Kvasac stavite u 2 dl mlakog mlijeka, dodajte šećer, pa ostavite da nadođe. Kada nadođe, sipajte ga u brašno, odajte ostatak mlijeka, rastopljen puter, jaja i so. U

mijesite mekanije tijesto i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Pomiješajte sir, jaje i šećer u prahu. Tijesto podijelite na dva dijela. Razvijte ga na debljinu od četiri milimetra, pa premažite polovinom fila i pospite polovinom sjeckanih oraha.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ponovite postupak s ostatkom tijesta i fila. Štrudle premažite jajetom i pecite ih na 200 stepeni oko pola sata.