Štrudla sa sirom i špinatom

štrudla špinat/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 500 g kora za savijače

• 200 g svježeg špinata

• 500 g svježeg sira

• 2 jaja

• 1 kiselo vrhnje

• 2 kašike mineralne vode

• 2 kašike ulja

• so i biber

Priprema

Skuhajte špinat. Očistite ga i stavite u hladnu vodu te kuhajte 2 do 3 minute, pa ga nasjeckajte i ohladite. Pripremite nadjev. Sir posolite i pobiberite, promiješajte pa dodajte izmućena jaja i kiselo vrhnje. Potom natrgajte na komadiće jednu koru za savijaču i polijte s malo mineralne. Na kraju dodajte ohlađeni špinat i sve izmiješajte.

Jednu koru premažite uljem, pa preko nje preklopite drugu, potom stavite nadjev i zamotajte. Slažite štrudle u posudu za pečenje te ih premažite s malo ulja. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada se ohlade, štrudle narežite i poslužite uz jogurt.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Savjet: Špinat termičkom pripremom gubi na težini i količini vode, pa bez obzira na način pripreme potrebno je kupiti 450 g po osobi. Najbolje ga je odmah pripremiti, a može se čuvati u plastičnoj vrećici nekoliko dana.