Starinski recept za grašak gdje se svaki zalogaj topi u ustima

Grašak je bogat vlaknima i gvožđem, a pripremljen po ovom receptu postaće omiljeno jelo i onima koji ga inače ne vole.
Nekada nezaobilazan na trpezama, dinstani grašak sa mesom bio je spas za zauzete domaćice jer je mogao da se podgrijava bez gubitka ukusa. Ovo starinsko jelo spaja tradiciju i hranljivost, pružajući bogat obrok prepun proteina.
Iako su naše bake i mame grašak uvijek pripremale sa mesom, može se napraviti i u vegetarijanskoj verziji – jednako ukusan i zdrav, idealan za sve koji biraju laganiju ishranu, prenosi Espreso.
Sastojci:
– 1 kesa smrznutog graška – 300 g mesa od buta (može i piletina ako više volite) – 1 veća glavica crnog luka – 4 čena bijelog luka – 3 mrkve – 1 kašika brašna – so ili vegeta – biber – aleva paprika – mirođija
Priprema:
U dubljoj šerpi zagrijte ulje i ubacite sitno isjeckanu glavicu crnog luka. Kad postane staklast dodajte na kockice isječeno meso i dinstajte dok meso malo ne omekša. Potom dodajte isječenu mrkvu i smrznuti grašak. Najlijte toplu vodu da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri. Kad je meso potpuno odmeklo, a grašak se skuvao dodajte vegetu, pola kašičice aleve parike, isijčen bijeli luk, biber i mirođiju, pa nalijte sa smjesom koju ste napravili tako što ste kašiku brašna razmutili u pola čaše tople vode.
Krčkajte još 10 do 15 minuta na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje i vaš grašak je gotov.
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept.