Spoj ukusa i tradicije: Savršen recept za tradicionalne punjene paprike

Okus djetinjstva na vašem tanjiru/Pixabay

Okus djetinjstva na vašem tanjiru/Pixabay

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Punjene paprike jedno su od onih jela koja su s vremenom postale simbol obiteljske tradicije, zajedništva i okusa koji pamte sve generacije širom regije. Jednostavne su za pripremu, a tako ukusne.

Sočno meso, mirisni začini i mekana paprika savršeno se stapaju u jedno, a kuhaju se u bogatom umaku od paradajza koji upija sve okuse i daje jelu prepoznatljivu aromu. Najbolje su kad odstoje i kad ih se podgrije jer, kako mnogi kažu, drugi dan su još bolje. Svaka obitelj ima svoju verziju recepta, prenoseći tajne pripreme s generacije na generaciju.

Recept za punjene paprike

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Temelj ovog jela su paprike. Najčešće se koriste babure, no možete birati između crvenih, žutih ili zelenih. Crvene i žute paprike obično su slađe, dok zelene imaju blago travnatu, pomalo gorkastu notu. Važno je odabrati čvrste, sjajne plodove bez oštećenja, po mogućnosti slične veličine kako bi se ravnomjerno skuhale. Prije punjenja, paprikama se pažljivo odrežu vrhovi te se očiste od sjemenki i unutarnjih žilica.

Srce svake punjene paprike je sočan nadjev. Tradicionalno se priprema od mljevenog mesa – najčešće junetine. Riža, obično okruglog zrna, daje nadjevu teksturu i upija okuse. Klasični dodaci uključuju sitno sjeckani luk, bijeli luk i naribanu mrkvu, koji se često prethodno lagano poprže kako bi otpustili svoju slatkoću. Od začina, nezaobilazni su sol, biber, mljevena crvena paprika (slatka, a po želji i malo ljute) te sušeni začini poput origana ili peršuna.

Umak u kojem se paprike krčkaju ključan je za konačni okus. Najčešće je to bogati umak od paradajza, pripremljen od pasiranog paradajza, koncentrata paradajza ili čak svježeg, oguljenog i usitnjenog paradajza tokom sezone. Za dodatnu dubinu okusa, umaku se dodaje temeljac (goveđi ili povrtni) ili jednostavno voda. Začini poput lovorovog lista, soli i bibera zaokružuju priču.

Iako se priprema može činiti složenom, ako pratite ove korake, svako može pripremiti ukusne tradicionalne punjene paprike.

Sastojci (za otprilike 8-10 paprika):

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 8-10 srednjih paprika babura
  • 500 g mljevenog mesa (junetina ili mješavina)
  • 100-150 g riže okruglog zrna
  • 1 velika glavica luka, sitno sjeckana
  • 2-3 režnja bijelog luka, sitno sjeckana
  • 1 veća mrkva, sitno naribana
  • 1 jaje (po želji)
  • 1 kašika mljevene crvene paprike (slatke)
  • sol, biber po ukusu
  • malo ulja
  • 700 ml – 1 l pasiranog pardajza
  • goveđi ili povrtni temeljac (ili voda) po potrebi
  • svježi peršun za posipanje

Priprema:

1. Priprema paprika:

Paprike operite, odrežite im vrhove s peteljkom (sačuvajte ih). Pažljivo izvadite sjemenke i bijele membrane iz unutrašnjosti. Lagano posolite unutrašnjost svake paprike.

2. Priprema bogatog nadjeva:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte naribanu mrkvu i pržite još nekoliko minuta. Zatim dodajte mljeveno meso i pržite, miješajući i usitnjavajući grudvice, dok meso ne promijeni boju. Dodajte opranu rižu, sitno sjeckani bijeli luk, mljevenu crvenu papriku, sol i biber. Sve dobro promiješajte. Ako koristite jaje, umiješajte ga u ohlađenu smjesu. Neki kuhari rižu prethodno kratko prokuhaju (samo nekoliko minuta) kako bi osigurali da bude savršeno kuhana u paprikama.

3. Punjenje:

Pripremljenim nadjevom punite paprike. Nemojte ih prepuniti jer će riža tokom kuhanja nabubriti. Ostavite otprilike centimetar prostora do vrha. Poklopite paprike sačuvanim vrhovima.

4. Prženje paprika:

U široj posudi u kojoj ćete kuhati paprike zagrijte malo ulja. Punjene paprike kratko zapecite sa svih strana kako bi dobile lijepu boju i dodatnu aromu. Ovaj korak nije obavezan, ali mnogi ga smatraju dijelom tradicionalne pripreme. Izvadite paprike i stavite ih sa strane.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

5. Krčkanje u umaku:

U istu posudu (ako ste pekli paprike) ili čistu posudu ulijte pasirani paradajz. Ako je previše gusta, razrijedite je temeljcem ili vodom. Posolite i popaprite po ukusu. Pažljivo složite punjene paprike u umak, jednu do druge, tako da stoje uspravno.

Tekućina bi trebala dosezati barem do dvije trećine visine paprika, po potrebi dodajte još temeljca ili vode. Ako vam je ostalo nadjeva, oblikujte male ćuftice i dodajte ih u umak pored paprika. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko jedan do sat i po ili dok paprike ne omekšaju i riža ne bude potpuno kuhana. Povremeno provjerite i lagano protresite posudu, piše nutricionstica Maria Ushakova.