Spaja mirise, okuse i sjećanja: Recept za mađarski gulaš koji ćete praviti iznova i iznova

Tajna fenomenalnog ukusa/Ilustracija
Ako tražite jelo koje grije i tijelo i dušu, onda je ovaj domaći mađarski gulaš pravi izbor za vas. Spoj mekanih komada junetine, karameliziranog luka i aromatičnih začina pretvara ovaj recept u savršenu porciju utjehe.
Pravi se polako, sa strpljenjem, ali se svaka minuta čekanja isplati. Idealan je za porodični ručak ili kada želite impresionirati goste toplim, bogatim jelom koje miriše na tradiciju.
Sastojci:
- 500 g crvenog luka
- 2 čehne bijelog luka
- 800 g junetine
- So, biljni začin, biber
- Slatka mljevena paprika (crvena)
- Ljuta tucana paprika (po želji)
- Lovorov list
Priprema:
Na zagrijanom ulju dinstajte sitno sjeckani crveni luk, na umjerenoj temperaturi. Kada luk postane staklast i mekan, dodajte junetinu isjeckanu na kockice. Posolite, pobiberite i začinite po ukusu. Zatim dolijte vodu – dovoljno da prekrije meso.
Ostavite da se gulaš lagano krčka 2 do 3 sata na umjerenoj vatri, povremeno miješajući. Pred sam kraj kuhanja dodajte dva cijela češnja bijelog luka za dodatnu dubinu ukusa, piše Trpeza.
Prijatno!