Slatkiš koji osvaja srca i nepca: Neodoljiva starinska torta sa orasima

Savršen spoj bogatih ukusa/Ilustracija
Ova starinska torta sa orasima prava je poslastica za sve koji vole bogate, kremaste ukuse. Sa savršeno mekanim korama i dva sloja fila – bijelim kremom i čokoladnim preljevom – ova torta osvaja na prvi zalogaj.
Idealna je za rođendane, praznike ili bilo koju svečanu priliku kada želite da iznenadite svoje goste neodoljivim desertom.
Sastojci:
Kore:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Bijeli fil:
- 500 ml mlijeka
- 4 kašike brašna
- 200 g šećera
- 200 g putera
- 1 vanilin šećer
Čokoladni sloj:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer. Zatim, jedno po jedno dodajte žumanca, neprestano muteći. Polako dodajte mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Pecite kore oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni. Nakon pečenja, ostavite kore da se ohlade.
U šerpu pomiješajte brašno i šećer, polako sipajte mlijeko uz stalno miješanje. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, stalno miješajući. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Puter umutite sa vanilin šećerom, pa ga postepeno dodajte u ohlađeni fil, miješajući dok ne dobijete glatki krem.
Slatku pavlaku zagrijte do ključanja, ali nemojte je pustiti da provrije. Skinite sa vatre i dodajte polomljenu čokoladu, miješajte dok se potpuno ne otopi.
Na tanjir stavite prvu koru i premažite je polovinom bijelog fila. Preko nanesite polovinu čokoladnog fila i ravnomjerno rasporedite. Pokrijte drugom korom pa premažite ostatkom bijelog fila, a zatim i ostatkom čokoladnog.
Tortu ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne prije posluživanja, piše Trpeza.
Prijatno!