Savršen obrok za cijelu porodicu: Musaka s karfiolom koja osvaja na prvi zalogaj

Odlična ideja za porodični ručak/Ilustracija

Odlična ideja za porodični ručak/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako volite musaku, ali je želite pripremiti na zdraviji način, vrijeme je da probate musaku s karfiolom – jelo koje osvaja na prvi zalogaj. Ova verzija poznate domaće musake savršeno spaja lagani karfiol, sočno mljeveno meso i pavlaku. Rezultat je kremasta, mirisna i nježna musaka koja se topi u ustima.

Karfiol je poznat kao odlična zamjena za krompir – bogat je vlaknima, vitaminima C i K, a ima znatno manje kalorija. Uz prave začine i dobru pripremu, postaje prava zvijezda trpeze. Bilo da želite lagan ručak, fit obrok ili nedjeljni specijalitet za cijelu porodicu – ovaj recept će vas oduševiti.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 glavica karfiola
  • 2 mrkve
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 250 g mljevenog mesa (po izboru)
  • 2 čaše kisele pavlake
  • 3 jaja
  • so, biber
  • malo sjeckanog peršuna
  • 150 g rendanog kačkavalja

Priprema:

U tavi zagrijte malo ulja, dodajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk, pa kratko propržite dok ne zamiriše. Dodajte narendanu mrkvu i nastavite dinstati dok ne omekša i pusti boju. Zatim dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i pržite dok meso ne promijeni boju i ne ispari višak tekućine. Po želji dodajte sjeckani peršun i suhe začine, sve dobro sjedinite i ostavite da se malo prohladi.

U međuvremenu, očistite karfiol i podijelite ga na cvjetove. Kuhajte ga 6–7 minuta u posoljenoj vodi – tek toliko da omekša, ali da se ne raspadne. Procijedite ga i ostavite da se ohladi. Nauljite vatrostalnu posudu, složite polovinu karfiola na dno, preko stavite smjesu od mesa i mrkve, a zatim prekrijte ostatkom karfiola.

U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte kiselu pavlaku i prstohvat soli, pa sve dobro sjedinite. Tom smjesom prelijte musaku i odozgo obilno pospite rendanim kačkavaljem. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatnu, mirisnu koricu.

Poslužite toplo uz čašu jogurta ili laganu zelenu salatu – ukus je savršen, a tekstura kremasta i lagana, piše 24sedam.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prijatno!