Recept za punjene paprike koji osvaja: Dodajte ovaj sastojak umjesto riže i uživajte u čaroliji

Zaboravite klasičan recept/Free Pik

Okus koji oduševljava/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako je počela sezona paprika, osim što ih možete koristiti za salatu, idealne su i za pripremu sočnih punjenih paprika koje mogu poslužiti kao ručak za dva-tri dana.

Upravo zato je ruski profesionalni kuhar Vjačeslav Krasilnikov podijelio svoj provjereni recept za punjene paprike koje će se – doslovno – topiti u ustima.

Njegovi savjeti i trikovi pretvaraju ovo tradicionalno jelo u pravo kulinarsko remek-djelo.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Upute:

1. Kratko natopite paprike

U veću posudu sipajte vodu, posolite i dodajte paprike. Ostavite ih da kratko odstoje. Ovo će olakšati uklanjanje sjemenki i peteljki, a dodatno će poboljšati njihov ukus i ukloniti eventualnu gorčinu.

2. Dobar nadjev je ključan

Najčešće se koristi mljeveno meso. Meso možete koristiti svježe ili prethodno proprženo, u zavisnosti od ukusa. Ako koristite svježe, na puteru prodinstajte sjeckani crni luk koji će dati posebnu aromu, pa ga dodajte u posudu s mesom i začinite po želji.

3. Zamijenite rižu tikvicama

Za lakšu i zdraviju varijantu, umjesto riže možete koristiti sredinu tikvica koju ste izdubili. Ovo daje svježiji i zanimljiviji okus jelu.

4. Zarežite dno paprika

Na dnu svake paprike napravite mali rez. Kada ih poredate u šerpu i prelijete sosom, rez omogućava da sos prodre u unutrašnjost, pa se nadjev ravnomjernije i brže skuha.

5. Ne punite paprike do vrha

Nemojte stavljati previše nadjeva niti ga sabijati – posebno ako koristite rižu. Tokom kuhanja riža bubri, što može izazvati pucanje paprika, naročito onih tanjih. Ostavite malo praznog prostora pri vrhu, piše Trpeza.