Recept za punjene paprike koji osvaja: Dodajte ovaj sastojak umjesto riže i uživajte u čaroliji

Okus koji oduševljava/FreePik
Kako je počela sezona paprika, osim što ih možete koristiti za salatu, idealne su i za pripremu sočnih punjenih paprika koje mogu poslužiti kao ručak za dva-tri dana.
Upravo zato je ruski profesionalni kuhar Vjačeslav Krasilnikov podijelio svoj provjereni recept za punjene paprike koje će se – doslovno – topiti u ustima.
Njegovi savjeti i trikovi pretvaraju ovo tradicionalno jelo u pravo kulinarsko remek-djelo.
Upute:
1. Kratko natopite paprike
U veću posudu sipajte vodu, posolite i dodajte paprike. Ostavite ih da kratko odstoje. Ovo će olakšati uklanjanje sjemenki i peteljki, a dodatno će poboljšati njihov ukus i ukloniti eventualnu gorčinu.
2. Dobar nadjev je ključan
Najčešće se koristi mljeveno meso. Meso možete koristiti svježe ili prethodno proprženo, u zavisnosti od ukusa. Ako koristite svježe, na puteru prodinstajte sjeckani crni luk koji će dati posebnu aromu, pa ga dodajte u posudu s mesom i začinite po želji.
3. Zamijenite rižu tikvicama
Za lakšu i zdraviju varijantu, umjesto riže možete koristiti sredinu tikvica koju ste izdubili. Ovo daje svježiji i zanimljiviji okus jelu.
4. Zarežite dno paprika
Na dnu svake paprike napravite mali rez. Kada ih poredate u šerpu i prelijete sosom, rez omogućava da sos prodre u unutrašnjost, pa se nadjev ravnomjernije i brže skuha.
5. Ne punite paprike do vrha
Nemojte stavljati previše nadjeva niti ga sabijati – posebno ako koristite rižu. Tokom kuhanja riža bubri, što može izazvati pucanje paprika, naročito onih tanjih. Ostavite malo praznog prostora pri vrhu, piše Trpeza.