Recept za jedno od glavnih jela iz vremena Jugoslavije: Djeca ga nisu voljela, danas ga obožavaju

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Bosanci i Hercegovci su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavnicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo "okrenuti" jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslavenskih. Svi se dobro sjećamo što su naše nane, dede, majke i očevi ukusno kuhali.
Hrvatski Net.hr je objavio recept kuharice Olge Novak Marković pod nazivom 'Jugoslavenska kuhinja' iz 1983. godine - recept za varivo od boranije.
Sastojci za 4 osobe
500 grama junećeg mesa
500 grama boranije
500 grama paradajza
25 grama maslaca
1 kašika brašna
1 kocka za supu
vezica peršina
sol
mljeveni biber
Priprema
Stavimo kuhati dvije litre slane vode. Kad voda zakuha, stavimo u nju meso i pustimo da polako kuha oko 20 minuta. U međuvremenu operemo i očistimo boraniju te ih izrežemo na manje komade. Nakon 20 minuta mesu dodamo mahune i dalje kuhamo. Paradajz prelijemo vrelom vodom, ogulimo ih i narežemo, dodamo ih mesu i boraniju, a uz to i kocku za supu pa sve zajedno kuhamo dok boranija potpuno ne omekša. Maslac i brašno posebno umutimo te umiješamo u vrelo povrće.
Kad se jelo zgusne, pobiberimo, dodamo kosani peršin i dobro promiješamo.