Recept koji je osvojio svijet: Italijanski chef podijelio tajnu savršenog paradajz sosa

Pravi italijanski okus/Pinterest
Francesco Matana, italijanski kuhar s dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Londonu i Australiji, kao i bivši glavni predavač u školi kuharstva Jamieja Olivera, otkrio je recept za jelo koje opisuje kao „najbolji sos od paradajza koji je ikada probao“.
Radi se o tradicionalnim špagetama al pomodoro, jednostavnom, brzom i nevjerovatno ukusnom jelu, kako sam Francesco ističe. U svom nedavnom TikTok videu, koji je pregledan više od 2,4 miliona puta, pokazao je kako pripremiti ovo jelo koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka: cherry i baby plum paradajz, bijeli luk, svježi bosiljak, maslinovo ulje i sir Grana Padano.
„Ovo jelo je idealno za ljeto jer su paradajzi sada u sezoni, a tajna je u upotrebi najkvalitetnijih sastojaka“, naglašava on.
Priprema počinje pranjem i prepolovljavanjem paradajza, dok se bijeli luk oguli i lagano zdrobi. Na srednje jakoj vatri zagriju se dvije do tri kašike maslinovog ulja, pa se doda bijeli luk kako bi pustio aromu, pazeći da ne zagori. Zatim se dodaju paradajzi s prstohvatom soli i kuhaju uz malo dodatka vode dok se ne pretvore u gusti sos.
Dok sos lagano krčka, špagete se kuhaju u posoljenoj vodi dok ne postanu al dente. Dio vode od kuhanja se sačuva i kasnije dodaje u sos, zajedno s još malo maslinovog ulja, bosiljkom i obilnom količinom naribanog sira. Poseban trik je u tome što se bijeli luk nakon kuhanja zgnječi u pire i vrati u sos, čime se postiže dodatno kremasta tekstura.
„Mogu potvrditi, ovo su moji omiljeni špageti“, zaključuje Francesco. Njegov recept je oduševio korisnike društvenih mreža, a mnogi navode da je ova jednostavna kombinacija pravo savršenstvo ukusa koje će sigurno pripremati iznova i iznova, piše Superžena.