Recept koji donosi tropske okuse na Balkan: Jogurt-pita s kokosom i limunom

Pita s limunom/Yuliia Dementsova
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Miksati maslac, šećer i so. Dodati žumanjke i brašno, kuhačom povezati i zamijesiti glatku kuglu. Poloviti tijesto, zamotati u plastičnu foliju i staviti u zamrzivač na 30 minuta.

Tepsiju premazati maslacem. Zagrijati pećnicu na 180°C. Polovicu tijesta naribati u tepsiju pa malo utisnuti rukama. Peći u pećnici 15 minuta.

U posudi sjediniti limunov sok i škrobno brašno. Dodati šećer, jogurt, vrhnje i kokos. Istući bjelanjke mikserom u snijeg dodati šećer. Čvrst snijeg umiješati u smjesu s jogurtom.

Smjesu preliti preko zapečenog tijesta, iz zamrzivača izvaditi drugu polovicu i naribati po površini. Vratiti u pećnicu i peći oko 30 minuta, po potrebi i duže. Pita mora biti tamne zlatnožute boje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

• 400 g glatkog brašna

• 200 g maslaca sobne temperature

• 50 g šećera

• 4 žumanjka

• prstohvat soli

 

Za nadjev:

• 540 ml čvrstog jogurta

• 180 ml slatkog vrhnja

• 100 g šećera

• 70 g mljevenog kokosa

• 80 g škrobnog brašna

• 4 bjelanjka

• sok velikog limuna

• po želji, naribana korica nešpricanog limuna