Pronašli smo najlakši recept za krofne: Evo kako ih pripremiti

Krofne za/
Za ljubitelje krofni
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Svi starinski i klasični recepti za krofne uključuju valjanje tijesta i rezanje krofni kalupom. Ali mi smo pronašli recept u kojem toga nema jer se krofne samo oblikuju rukama od glavnog tijesta, a to znači da nema ni njegovih ostataka.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 mala jaja
  • 180 g mlijeka
  • 70 g šećera
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2 velike kašike ruma
  • 30 g svježeg kvasca
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje

Priprema:

Prvo pripremite kvasac. Mlijeko malo zagrijte da bude mlako i odvojite tri velike kašike u manju posudicu. Od pripremljene količine šećera uzmite jednu malu kašiku i ubacite u mlijeko, razmrvite u njemu i kvasac pa sve dobro promiješajte dok se kvasac ne otopi. Uzmite malo pripremljenog brašna (otprilike jednu malu kašiku) pa posipajte po kvascu i pustite da se diže 10 minuta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Razmutite jaja, ubacite u njih ostatak mlakog mlijeka, dodajte otopljeni maslac, rum i sol pa sve promiješajte.

U veću posudu stavite brašno i šećer. Kada se kvasac digne, ubacite ga u posudu s brašnom i šećerom pa dobro promiješajte. Sada u posudu ubacite sve preostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ako imate samostojeći mikser, možete i njega koristiti, ali tijesto se bez problema može zamijesiti i ručno. Za to će vam trebati otprilike 10 minuta. Čak i ako vam se učini da je tijesto malo mekano, nikako mu ne dodajte više brašna jer će kroz obradu postati čvršće.

Kada ste zamijesili tijesto, pokrijte zdjelu s prozirnom folijom ili debljom krpom i ostavite da se diže 45 minuta.

Nakon dizanja ćete oblikovati krofne. Pripremite kuhinjsku vagu kako biste precizno izvagali tijesto. Ako želite klasičnu veliku krafnu, uzimajte komade tijesta od 60 grama. Oblikujte ih u male loptice i slažite na papir za pečenje, a obavezno ostavite razmak između svake krofne. Prekrijte ih plastičnom folijom i pustite da se dižu sat vremena.

Ulje zagrijte u dubljoj zdjeli na temperaturu srednje jačine. Krofne spuštajte u zdjelu tako da gornja strana prva ide ulje. Pržite krofne otprilike dvije minute sa svake strane, piše Zadovoljna.hr.