Prepoznajte pokvareno jaje u sekundi: Jednostavni trikovi koji uvijek uspiju

Tajni kuhinjski test/Pexels

Tajni kuhinjski test/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nije teško prepoznati pokvareno jaje, evo na šta morate da obratite pažnju…

Ako mnogo kuhate, mora da vam se bar jednom dogodilo da ste razbili jaje u zdjelu sa ostalim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i sve ste morali da bacite u smeće. Nažalost, kada su jaja u pitanju, nije uvijek lako reći koliko su svježa jer zaštitna neprozirna ljuska krije pravo stanje bjelanaca i žumanca.

Kako znati da li su jaja pokvarena?

Sve kutije i ambalaža za jaja koja se prodaju treba da imaju označen datum kada se najbolje koriste. Rok je šest nedjelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način da provjerite da li su jaja još dobra za jelo.

Šta ako nije prikazan datum isteka?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako nemate označen datum isteka, ponekad je moguće utvrditi da li je jaje pokvareno po mirisu. Jaja ne bi trebalo da imaju poseban miris, ali ako osjetite blagi miris sumpora, nešto nije u redu. Ako niste sigurni, razbijte jaje na čist tanjir da biste ga dobro zamirisali. Ako ima jak miris, bacite ga i dobro operite ploču.

Svježe jaje mora imati svijetlo žuto ili narandžasto žumance i gusto bijelo. Ako je jaje pokvareno, žumance će biti blijeđe, a bijelo će biti tekuće. Čistiji, ali i zabavniji metod je test plutanja.

Ovo nije mit – svježa jaja će potonuti, a pokvarena jaja će plutati na vrhu

Jednostavno napunite posudu hladnom vodom iz slavine i stavite jaja u nju. Ako potone na dno i otkotrljaju se na jednu stranu, svježe su i dobre za jelo. Pokvareno jaje će plutati jer je tokom vremena nakupilo zrak. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti, piše Indeks.

Šta je sa skladištenjem tvrdo kuhanih jaja?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuhana jaja. Imaju mnogo kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuhanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propustljivijim i podložnijim bakterijama i drugim zagađivačima. Tvrdo kuhana jaja mogu da se čuvaju u frižideru do nedjelju dana ako su ostavljena u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Obavezno ohladite jaja u roku od dva sata od kuhanja.