Praktični vodič za ramazan: Donosimo savjete za zdrav post i iftare za pamćenje

iftar, iftarska sofra, ramazan/Ilustracija
Uživajte u danima ramazana/Ilustracija

Stigao nam je još jedan ramazan, najdraži mjesec za muslimane širom svijeta. Sa sobom je donio mnogo izazova, iskušenja, ali i neprocjenjive blagodati kojih su svi postači itekako svjesni.

Kako bismo pomogli da sveti mjesec pred nama iskoristite na najbolji mogući način, za vas smo pripremili naš specijalni prilog Svjetlost ramazana, koji možete pogledati OVDJE.

Nastavite čitati Oslobođenje jer ćete na našem portalu, u narednom periodu, pronaći zanimljive recepte za iftarska jela i važne preporuke za sve postače.

Započni sa vodom

Znate li da čak 70 posto ukupne mase tijela odrasle osobe čini voda? Kao i da bez hrane možemo preživjeti do tri sedmice, ali bez vode ne više od nekoliko dana? Itekako je, dakle, jasno koliko je redovan unos vode značajan za čovjekov organizam. S obzirom na to da je tokom mjeseca ramazana nemoguće održavati poželjan raspored unosa vode, važno je da u periodu između dva posta postači piju dovoljno tečnosti.

Lejla voda, započni sa vodom//

Lejla, voda ljubavi

Post započnite i završite sa vodom. Također, vodu pijte prije ili poslije obroka, ali ne i tokom jela jer će ometati probavu hrane. Neka svaki gutljaj bude odmjeren kako bi vam „sjeo“ baš kako treba. A kada birate, birajte Lejlu, vodu ljubavi. 

Kvalitetna ishrana u ramazanu

Ramazan obogaćuje naš um i duh, čisti naše tijelo, ali i zahtijeva podrobniju brigu o istom. Jako je važno da budete umjereni prilikom konzumiranja hrane i pića u ovom mjesecu, a planiranje obroka će vam olakšati da prehranom u svoj organizam unesete sve ono što mu je potrebno.

Prednost dajte hrani bogatoj nutrijentima, pri tome izbjegavajući namirnice koje će vaš organizam „umoriti“, kao što su pržena i prezačinjena hrana, slatkiši, sokovi, grickalice, i slično. Također, neka vaš fokus bude na kvalitetu, ne na kvantitetu onog što ćete pojesti.

Amko komerc, ramazan//

Amko komerc

Širok izbor namirnica potrebnih za zdravu prehranu tokom ramazana, ali i mnogo više od toga, možete pronaći u Amko komercu. Podsjećamo da Amko, pored vikend akcije i kataloških akcija, svakog petka - bez izuzetka - nudi 10 posto popusta na sve namirnice koje nisu prethodno snižene. U Amku ćete pronaći i sve što vam je potrebno za pripremu zdravog i ukusnog jela, a recept vam donosimo u nastavku

Piletina s povrćem

Važnost unosa zdravih namirnica tokom ramazana već smo naglasili, a u skladu s tim donosimo vam recept za brz, jednostavan i zdrav obrok koji možete pripremiti za iftar. Riječ je o dinstanoj piletini s povrćem.

Sastojci:

  • 1 glavica crvenog luka
  • 500g pilećeg fila
  • 2 mrkve
  • sol, biber, suhi začin po želji
  • 1 žuta paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 200g šampinjona

Priprema: Nasjeckati i u tavi ispržiti jednu glavicu crvenog luka. Dodati usitnjen pileći file i propržiti. Dodati narezane dvije mrkve, sol, biber i suhi začin (po vašoj želji). Zatim narezati i mesu i mrkvi dodati žutu, zelenu, crvenu papriku i šampinjone. Poklopiti tavu i dinstati 30 minuta.

Fini domaći kruh na iftarskoj sofri

Ukoliko želite da na vašoj iftarskoj sofri zamiriše tek pripremljen, zdrav kruh, a za pripremu nemate mnogo vremena, pronašli smo idealno rješenje. di-go fini domaći kruh obogatit će vaš dom jednim od najljepših mirisa, a svježinu zadržati do čak pet dana..

Sastojci za klasični domaći kruh:

  • 400 g di-go Gotove mješavine za fini domaći kruh
  • 7 g di-go suhog kvasca
  • 330 g tople vode
  • 20 ml ulja

Priprema: U posudu staviti 400 g mješavine za fini domaći kruh i 7 g di-go suhog kvasca te promiješati. Dodati 330 g tople vode i miješati kuhačom (ili mikserom sa spiralnim nastavcima) oko dvije minute. U nauljeni kalup staviti tijesto i premazati uljem (dodati posip po želji). Ostaviti pokriveno na toplom mjestu 25 - 35 min. Kalup staviti u prethodno zagrijanu rernu na 210 - 220 °C (oba grijača) na donji nivo. Peći 35 - 45 minuta. Pečeni kruh izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

di-go fini domaći kruh//

di-go fini domaći kruh

Preporuka: Kruh spremajte u manjem kalupu veličine 25x10x7 cm.

Za nezaboravne iftare

Ukoliko vam je potreban predah od kuhanja i pripreme iftara, ili jednostavno želite promijeniti ambijent u kojem provodite iftarske trenutke, imamo savršen prijedlog za vas. ibis Styles Sarajevo, u kojem je boravak prava avantura kroz historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, za vas je pripremio četiri iftarska menija, ali i Open Buffet varijantu. Dakle, svako će pronaći ono što voli!

ibis Styles Sarajevo, ramazanski meni//

Ramazan u ibis Styles Sarajevo

Inače, svaka prostorija u ovom hotelu nosi priču, svaki detalj ima simboliku, a cijeli hotel odiše jedinstvenim duhom Sarajeva. Ipak, zanimljivo je da čari ovog hotela i svega što on nudi naročito dolaze do izražaja tokom ramazana, kada vrijedna i ljubazna ekipa ibisa za postače kreira posebnu atmosferu. Rezervišite mjesto i sa dragim ljudima uživajte u ukusnoj hrani i nezaboravnom gostoprimstvu ibis Styles Sarajevo.