Ponestalo vam je jaja? Ove namirnice mogu ih lako zamijeniti u kuhinji

Imamo rješenje za vas/Free Pik

Imamo rješenje za vas/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Vjerovatno znate da su jaja u posljednje vrijeme znatno poskupjela.

S obzirom na to koliko su jaja skupa, možda se pitate kako da maksimalno iskoristite ona koja imate kada kuhate i pečete. Časopis Real Simple razgovarao je sa Lisom Stil, uzgajivačicom pilića u petoj generaciji i autoricom kuhara The Fresh Eggs Daily Cookbook.

Ona je podijelila nekoliko pametnih savjeta kako da jaja potraju duže u kuhinji, bez potrebe da ih potpuno izostavite ili žrtvujete ukus.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

„Ako ih koristite mudro, to može napraviti veliku razliku,“ kaže ona.

Kako „razvući“ jaja u kajgani i omletima

Umjesto da odustanete od jutarnje kajgane i tosta, možete učiniti da i jedno ili dva jaja traju duže, kaže Stilova.

„Zapamtite da jedno jaje iznosi oko tri kašike zapremine. Dakle, umjesto da umutite dva jaja, pomešajte jedno jaje sa bogatim, gustim mliječnim proizvodom poput svježeg sira, rikote ili krem sira.“ Postupak je jednostavan: umutite jedno jaje i tri kašike mliječnog proizvoda, začinite i ispržite kao obično. „Samo pazite da mliječni proizvod koji dodajete bude gust — tri kašike mlijeka ili pavlake učinile bi jaja previše tečnim,“ napominje Stilova.

Još jedan način da koristite manje jaja, a da ipak dobijete istu količinu kajgane ili omleta, jeste da jelo „pojačate“ povrćem. „Dodavanjem kuhanog povrća ili ostataka koje imate u frižideru, možete napraviti uravnotežen obrok od jednog jajeta umjesto dva,“ kaže Stilova. Uštedjeti novac i pojesti više povrća? To je dobitna kombinacija.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Još jedan trik? Stilova predlaže malo vježbe za ruke. „Ako jaja dobro umutite, unijet ćete mnogo više zraka u njih. Biće veće zapremine, pa će izgledati kao da imate više jaja.“ Ova strategija je posebno korisna ako spremate veće količine za više ljudi.

Kako „razvući“ jaja u pečenju

Jaja imaju više funkcija u jednostavnim receptima za peciva, kolače i kekse. Ona dodaju vlagu, povezuju sastojke (zahvaljujući bjelancetu) i daju bogatstvo (zahvaljujući žumancetu). Dakle, iako ih možete pokušati potpuno zamijeniti, struktura i tekstura vašeg peciva biće vjerovatno bolja ako zamijenite samo dio jaja.

Jedna od strategija jeste da za dio jaja koristite sos od jabuka, zgnječenu bananu ili avokado, predlaže Stilova.

„U pečenju, opće pravilo je da se četvrtina šolje ovih pirea koristi umjesto jednog jajeta. Naravno, vodite računa da se ukusi ne sukobe.“ Voće može učiniti tijesto gušćim, ali će zamijeniti vlagu koju jaja unose, a i dalje ćete imati dovoljno vezivnog efekta od jaja koja ostaju u receptu. Možete pokušati i sa „lanenim jajetom“ (kašika mljevenog lana + tri kašike vode) ili „čija jajetom“ kao alternativom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ove djelimične zamjene najbolje funkcionišu u receptima koji ne zavise od jaja za volumen i „dizanje“. Ako ciljate na čokoladni kolač bez brašna ili pavlovu, bolje je da koristite predviđenu količinu jaja — ili izaberite recept koji ne zahtijeva toliko jaja.

Mnogi recepti za pite, biskvite ili skonse uključuju premaz od jajeta — umućeno jaje s malo vode, koje se nanosi na tijesto prije pečenja radi boje i sjaja. „To uvek djeluje rasipnički, ali naročito sada,“ kaže Stilova. „Na kraju bacite većinu jajeta.“ Umjesto toga, probajte da tijesto premažete pavlakom za šlag. „I dalje ćete dobiti zlatnu boju, a ne morate potrošiti jaje.“

Kako učiniti da jaja duže traju

Ako ih koristite sporije nego obično, to znači da će jaja duže stajati u frižideru. Dobra vijest je da, uz pravilno skladištenje, jaja mogu trajati prilično dugo, kaže Stilova.

„Kada donesete jaja kući, obavezno ih čuvajte sa špicastim krajem nadole,“ kaže ona. To pomaže da se žumance zaštiti od bakterija koje se mogu nakupiti u zračnom džepu na tupom kraju jajeta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kao i kod većine namirnica, ne morate se strogo držati roka trajanja na pakovanju, ali birajte što svježija jaja kako biste imali više vremena za upotrebu. Na pakovanju potražite trocifreni „Julijanski kod“, obično pored datuma upotrebe — on označava dan u godini: „001“ znači 1. januar, „060“ je 1. mart, a „365“ 31. decembar. Dakle, birajte što noviji broj. Prema USDA smjernicama, jaja se mogu čuvati do pet sedmica, ali Stil kaže da je to vjerovatno konzervativna procjena.

Jaja se takođe mogu zamrznuti. Umutite cijela jaja i zamrznite ih pojedinačno ili u porcijama od dva ili četiri, u zavisnosti od toga kako ih najčešće koristite. Odmrznite ih preko noći u frižideru i koristite za omlete, frittate, kajgane ili pečenje, piše Najžena.