Pikantna salata od kvinoje: Pravo jelo za dane kada sanjarite o ljetu

Salata s kvinojom/Einladung_zum_essen
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova šarena salata pravo je ljetno jelo ili jelo za one dane kada sanjarite o ljetu. Lagana i sa citrusnom notom, donosi nešto drugačiji način uživanja u zdravoj kvinoji. Sok limete i korijander daju svježinu, dok kvinoja i grah daju ukusne vege proteine, a po želji možete ubaciti i kukuruz.

Potrebno:

• 2 kašike mljevenog kumina

• 1 čajna kašika soli

• pola čajne kašike pahuljica čilija (ili više po ukusu)

• 270 g cherry paradajza (napola)

• 400 g graha u konzervi

• 5 komada mladog luka (nasjeckan)

• svježi korijander (nasjeckan)

• prstohvat soli

• biber po ukusu

• limeta (po želji)

Zakuhajte kvinoju pa smanjite vatru, poklopite i krčkajte 10 do 15 minuta dok kvinoja ne upije svu vodu i ne omekša. Ostavite sa strane da se ohladi.

Umiješajte maslinovo ulje, sok limete, kumin, kašičicu soli i pahuljice čilija.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U posudu ubacite kvinoju, paradajz, grah i mladi luk pa prelijte dressingom i dobro izmiješajte. Umiješajte korijander pa začinite solju i biberom. Poslužite odmah ili ohladite u frižideru.