Pet starinskih jela koja su se spremala zimi za večeru: Odišu djetinjstvom i toplinom
Zima nas uvijek nekako potiče da uživamo u toplim, domaćim jelima, a zimskim večerama ljudi su se oduvijek najviše radovali. Pripremala su se jela od dostupnih namirnica, prilagođena hladnim uvjetima – jača i zasitnija jela bila su česta na trpezama, a mnoga od njih rado pripremamo i danas.
1. Cicvara
Cicvara je jedno od najjednostavnijih, ali najukusnijih jela naših baka. Priprema se od samo tri osnovna sastojka – mlijeka, masti i kukuruznog brašna. Ovo brzo i zasitno jelo idealno je za hladne zimske dane. Ako ga dosad niste probali, obavezno isprobajte.
2. Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem klasično su jelo koje pamte sve generacije i koje nikada nije izašlo iz mode. Često se pripremaju kao jednostavna zimska večera. Jedno od onih jela kojima ne treba opis i koja nas neopisivo vraćaju neka bolja vremena.
3. Pole
Jednostavne, ali neodoljive – pole, odnosno zapečene polovice krompira, jedno su od najukusnijih jela pripremljenih od ovog škrobnog povrća. Ipak, često na njih zaboravimo, vjerovatno zbog skepticizma prema korištenju neoguljenog krompira. Savjetujemo da nabavite kvalitetan domaći krompir i prisjetite se mirisa i okusa ovog jednostavnog jela.
Priprema je vrlo jednostavna: krompir operite, prerežite na pola i začinite. Pečenje traje manje od sat vremena, a rezultat je savršeno pečeni krompir – hrskav izvana, a kremast iznutra. Pole poslužite uz maslac, ajvar, kiselo zelje, pečenu papriku ili kobasice.
4. Knedle sa šljivama
Knedle sa šljivama mnogima su obilježile djetinjstvo. Iako ih kao djeca nismo uvijek rado jeli za ručak, danas bismo ih s oduševljenjem prihvatili kao toplu večeru ili desert.
5. Razljevak
Razljevak je jednostavno tradicionalno jelo koje su mnogi pripremali bez posebnih priprema, koristeći osnovne sastojke. Jeftino, brzo, predobro. Neki za razljevak kažu da je balkanska verzija jorkširskog pudinga.