Papir za pečenje nije bezopasan – evo šta nikad ne smijete s njim raditi

Ova navika s papirom za pečenje može biti štetna/FreePik
Papir za pečenje olakšava pripremu hrane, sprječava lijepljenje i pojednostavljuje čišćenje, ali postavlja se pitanje njegove sigurnosti.
Izrađuje se od celuloze, premazan je silikonom i dostupan u dvije varijante: izbijeljeni (s hlorom) i prirodni (bez hemikalija).
Rizici za zdravlje
Izbjeljivanje hlorom može dovesti do stvaranja dioksina, kancerogenih spojeva koji se mogu prenijeti u hranu pri visokim temperaturama. Također, silikonski premaz može osloboditi siloksane koji su povezani s hormonalnim poremećajima i rakom. Evropska agencija za hemikalije klasificirala je siloksane kao visoko rizične.
Sigurnija upotreba
Za sigurnu upotrebu, nemojte koristiti papir više puta i pridržavajte se preporučenih temperatura (do 220–230 °C). Odaberite papir bez hlora i ekološke certifikate.
Razmislite o zamjenama poput nauljenog pleha, staklenih ili keramičkih posuda, te višekratnih silikonskih podloga koje su stabilne na visokim temperaturama.
Iako povremena upotreba papira za pečenje nije opasna, dugoročno izlaganje visokim temperaturama može povećati rizike. Birajte sigurnije alternative za zdravlje u kuhinji.