Ovu hranu ni slučajno nemojte podgrijavati djeci

Djeca ilustracija/Pixabay
Djeca
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako je najzdravije da djeca uvijek jedu svježe pripremljene obroke, nekada je neizbježno neko jelo podgrijati na brzinu.

Međutim, kako donosi Insider, podgrijavanje određenih namirnica može biti izrazito štetno za zdravlje djeteta pa stručnjaci savjetuju da ga je najbolje izbjegavati.

Krompir i riža

Kako je izvijestio Independent, problem s podgrijavanjem krompira zapravo nije u procesu zagrijavanja u mikrovalnoj ili pećnici. Ako se kuhani krompir predugo hladi na sobnoj temperaturi, može doći do stvaranja bakterija koje uzrokuju trovanje. Naime, podgrijavanjem se krompir ne zagrije dovoljno dobro da ubije nastale bakterije, čak i ako se jelo čini vruće. Ako krompire niste spremili u frižider odmah nakon posluživanja, nemojte riskirati trovanje hranom podgrijavajući ih sljedeći dan. Ista je stvar i s rižom.

Povrće poput mrkve ili špinata

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Stručnjaci upozoravaju da izbjegavate podgrijavanje mrkve, špinata i bilo kojeg drugog zelenog lisnatog povrća. Naime, povrće bogato nitratima kada se ponovno zagrijava može postati toksično, oslobađajući kancerogena svojstva.

Gljive

Stručnjaci također kažu da ne bismo smjeli podgrijavati piletinu, morsku i ostalu hranu koja u sebi sadrži jaja. Njih je najbolje jesti svježe pripremljene jer podgrijavanje dovodi do promjene strukture proteina u njihovom sastavu što može rezultirati probavnim problemima ili trovanjem, prenosi Index.hr.