Ovo morate znati prije nego što ubacite krišku u toster – moguće posljedice po zdravlje

Važno je da se ne tostira predugo/Pexels
Lijepo hrskav i zlatnožut – tako izgleda dobra kriška tosta. Ali, je li uopće zdravo tostirati hljeb? I može li u nekim slučajevima čak biti štetno?
Prije nego što kriška hljeba završi na tanjiru, većina je ubaci u toster. Jer ko god je pokušao razmazati hladan maslac na neprepečeni bijeli hljeb zna – to baš ne ide.
Međutim, često se čuje da je tostirani hljeb nezdrav ili čak otrovan. Je li to tačno?
Je li zdravo tostirati hljeb?
Hljeb se najčešće tostira jer mnogima više odgovara ako je malo hrskaviji i topao.
Općenito, hljeb je probavljiviji ako je prošao dužu fermentaciju. Procesom tostiranja hljeb postaje lakše probavljiv jer želudac troši manje energije. Stoga bi osobe s osjetljivim probavnim sistemom ili tegobama s probavom trebale preferirati tostirani hljeb.
Zbog tostiranja dolazi do gubitka vode u hljebu, pa na 100 grama tostirani hljeb ima više kalorija. Ali, taj je učinak minimalan i ne utječe čak ni na strogi plan prehrane.
Koliko je nezdrav tostirani hljeb?
Često se spominje da tostirani hljeb može biti kancerogen. To je djelomično tačno.
U svim namirnicama koje sadrže kalorije može se prilikom pečenja i tostiranja stvoriti akrilamid. To ne vrijedi samo za tost. I pečeni marshmallowi, kao i meso s roštilja, mogu biti rizični, osobito ako su crno-zapečeni.
Kod životinja je dokazano da velike količine akrilamida mogu uzrokovati mutacije gena i rak. Stoga se pretpostavlja da je i kod ljudi moguć sličan učinak.
Zbog sigurnosti treba tostirati hljeb samo do zlatnožute boje. Kriške koje su previše tamne ili crne treba baciti ili barem ukloniti izgorene dijelove.
Treba li tostirati hljeb ili ne?
Ukupno gledano, tostirani hljeb je nešto lakše probavljiv. Ako želite lagani doručak, ima smisla tostirati hljeb.
Važno je da se ne tostira predugo. Ako hljeb ostane zlatnožut, ne dolazi do stvaranja štetnih tvari poput akrilamida. Ako je neki dio već pocrnio, može se jednostavno odrezati ili sastrugati nožem.
Ipak, tost-hljeb sadrži malo hranjivih tvari, pa nije najbolji izbor za svakodnevni doručak. Za to je bolji integralni hljeb.