Ovako ćete dobiti najhrskaviju koru: Jedini recept za burek koji vam treba
Pravit ćete je iznova/Taste Atlas/Facebook/
Da li ste spremni otkriti recept za burek koji je podigao cijeli internet na noge? Zaboravite na sve dosadašnje recepte: uz ovaj trik vaše kore bit će tanje od papira, a hrskavost zagarantovana.
Tajna savršeno hrskavog tijesta
Sve je u neobičnom sastojku u tijestu – votki. Dvije kašike čistog alkohola pomiješane s jogurtom čine tijesto elastičnijim i hrskavijim, a alkohol isparava tokom pečenja i ne ostavlja nikakav miris.Sastojci:
- 500 g mekog pšeničnog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 7 g suhog kvasca
- 200 ml tople vode
- 50 ml jogurta
- 2 kašike vodke
- 3 kašičice ulja + još za premaz
- 300 g mljevenog mesa (ili 250 g sitnog sira i 200 g kajmaka za varijantu sa sirom)
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte brašno, so, šećer i kvasac. Dodajte toplu vodu, jogurt, vodku i ulje pa mjesite 10–12 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 30 minuta da naraste. Podijelite tijesto na 4 jednake kugle, razvucite ih što tanje možete i premažite uljem. Rasporedite fil (meso ili sir i kajmak), uvijte svaku koru u rolnu i potom ih spojite u krug ili pletenicu na plehu.
Pečenje i završni detalji
Zagrijte rernu na 220 °C i pecite burek 25–30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Za dodatnu sočnost pomiješajte 2 kašike jogurta sa sitno sjeckanim bijelim lukom i prelijte pečeni burek neposredno prije serviranja, navodi Krstarica.