Ovako ćete dobiti najhrskaviju koru: Jedini recept za burek koji vam treba

Iz Taste Atlasa kažu - ako žena zna napraviti dobar burek, spremna je za udaju/ Taste Atlas/Facebook/

Pravit ćete je iznova/Taste Atlas/Facebook/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Da li ste spremni otkriti recept za burek koji je podigao cijeli internet na noge? Zaboravite na sve dosadašnje recepte: uz ovaj trik vaše kore bit će tanje od papira, a hrskavost zagarantovana.

Tajna savršeno hrskavog tijesta

Sve je u neobičnom sastojku u tijestu – votki. Dvije kašike čistog alkohola pomiješane s jogurtom čine tijesto elastičnijim i hrskavijim, a alkohol isparava tokom pečenja i ne ostavlja nikakav miris.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 500 g mekog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • 200 ml tople vode
  • 50 ml jogurta
  • 2 kašike vodke
  • 3 kašičice ulja + još za premaz
  • 300 g mljevenog mesa (ili 250 g sitnog sira i 200 g kajmaka za varijantu sa sirom)

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte brašno, so, šećer i kvasac. Dodajte toplu vodu, jogurt, vodku i ulje pa mjesite 10–12 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 30 minuta da naraste. Podijelite tijesto na 4 jednake kugle, razvucite ih što tanje možete i premažite uljem. Rasporedite fil (meso ili sir i kajmak), uvijte svaku koru u rolnu i potom ih spojite u krug ili pletenicu na plehu.

Pečenje i završni detalji

Zagrijte rernu na 220 °C i pecite burek 25–30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Za dodatnu sočnost pomiješajte 2 kašike jogurta sa sitno sjeckanim bijelim lukom i prelijte pečeni burek neposredno prije serviranja, navodi Krstarica.