Ogladnili ste? Imamo recept za brzu i ukusnu večeru - osvaja na prvi zalogaj!

Quiche sa špinatom i sirom//

Lagana i ukusna pita za svaku priliku/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Quiche ili slana pita jedan je od francuskih klasika koji se sastoji od prhkog tijesta i sočnog nadjeva po želji.

Kad ne znate što biste napravili za fini večernji snack ili malo drugačiju večeru, napravite quiche. Quiche je, inače, francuski naziv za slanu pitu čija je baza fino, prhko tijesto koje se umijesi začas, a nadjev najčešće sadrži jaja, sir ili crème fraîche, razno povrće, gljive, kockice slanine, šunku ili losos.

U nastavku donosimo recept za quiche sa špinatom i sirom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • jaje
  • 125 ga maslaca
  • prstohvat soli
  • 1-2 kašike hladne vode

Za nadjev:

  • 250 g mladog špinata
  • 250 g ricotte
  • 50 g ribanog parmezana
  • 150 g milerama
  • 3 jajeta
  • 2 prstohvata soli
  • malo svježe mljevenog bibera
  • na vrh noža muškatnog oraščića
  • 2 kašike maslinova ulja

Priprema

Najprije umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte na kockice narezan hladni maslac te ga prstima brzo utrljajte u brašno. Dodajte jaje i vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u frižider na najmanje 30 minuta.

Pripremite nadjev: mladi špinat operite i ocijedite pa ga prebacite u dublju tavu u kojoj ste zagrijali maslinovo ulje i poklopite. Špinat će brzo povenuti, promiješajte ga, malo posolite i pirjajte dok ne ishlapi tekućina. Ohladite.

U dubljoj zdjeli izmiješajte ricottu i mileram pa dodajte jedno po jedno jaje, nakon toga umiješajte ribani parmezan, pobiberite, posolite i začinite muškatnim oraščićem. Na kraju umiješajte špinat, sve dobro izmiješajte.

Pomoću papira za pečenje razvaljajte tijesto, prebacite ga u kalup za pečenje (promjera 24-26 cm), odrežite višak tijesta koji viri preko rubova pa tijesto po dnu izbodite viljuškom. Ulijte pripremljeni nadjev i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 30-40 minuta.

Poslužite toplo uz sezonsku salatu, piše Zadovoljna.hr.