Niste veliki ljubitelj brokule? Pripremite je na ovaj način i postat će vam omiljeno povrće

Brokula nikad nije bila ukusnija/FreePik
Iako mnogima brokule djeluju kao bezukusno i dosadno povrće, riječ je o pravoj supernamirnici bogatoj vitaminima C i K, vlaknima, mineralima i antioksidansima koji pozitivno utiču na zdravlje.
Srećom, jednostavnom promjenom načina pripreme – umjesto kuhanja, brokule se peku – ovo zeleno povrće može postati omiljeni dio vašeg obroka. Tajna su dva jednostavna sastojka koja preporučuju i poznati kuhari.
Popularna blogerica Magi s kulinarskog portala RecipeTinEats, inspirisana slavnom kuharicom Inom Garten, podijelila je svoj omiljeni recept. "Ovo su i dalje najbolje proklete brokule ikada. Pečene brokule s hrskavim zlatnim ivicama, prelivene limunovim sokom i koricom te posute parmezanom... Toliko su dobre i jednostavne, kao čarolija", napisala je Magi. Recept je dovoljan za četiri osobe, a ukupno traje oko 35 minuta.
Za pripremu su potrebne dvije srednje velike glavice brokule, dva čehna bijelog luka (sitno sjeckana), dvije i po kašike maslinovog ulja, so, biber, pola limuna, kašika limunovog soka i dvije kašike svježe naribanog parmezana. Rernu je potrebno zagrijati na 220°C (ili 200°C s ventilatorom), a brokule narezati na cvjetiće i rasporediti na pleh.
Zanimljivo je da recept uključuje i stabljike brokule, koje mnogi bacaju. "Debela stabljika, koju većina ljudi jednostavno odbacuje, zapravo ima odličan okus, baš kao i mali dio stabljike na svakom cvjetiću", objasnila je Magi. Nakon što se oguli, stabljika se također može isjeći i peći zajedno s ostatkom brokule. Povrće se zatim prelije maslinovim uljem, pospe bijelim lukom, solju i biberom, te se sve dobro promiješa i ravnomjerno rasporedi.
Peče se 20 do 25 minuta, dok brokule ne postanu blago zapečene s ivica, a iznutra i dalje hrskave. Nakon što se izvade iz rerne, preliju se limunovim sokom, pospu limunovom koricom i parmezanom, te kratko promiješaju. Za dodatni ukus, preporučuje se još malo parmezana pri serviranju – i poslužuju se tople.