Nije loše znati: 5 načina za najbolje kuhana jaja “u tvrdo”

Kuhanje jaja "u tvrdo" nije neka znanost – ako znate kako svaki put dobiti savršen rezultat. Najčešće se postavlja pitanje trebaju li se jaja stavljati u hladnu ili u vruću vodu, kako dobiti tvrđi ili mekaniji žumanjak, ali i kako skuhati jaja koja će se dati lako guliti i pritom neće ostati bez velikog dijela bjelanjka, N1.
Postoji nebrojeno mnogo metoda za kuhanje jaja, ali neke od njih zahtijevaju previše vremena i truda za prosječan rezultat. Zato smo izdvojili one najjednostavnije s kojima ne možete pogriješiti. Nismo ulazili u pomodne eksperimente poput kuhanja jaja u pećnici u kalupima za mafine napunjenim vodom ili kuhanja jaja u električnom kuhalu za vodu.
Naravno, ako želite, možete pokušati i na te načine jer, na kraju krajeva, sve što podrazumijeva jaje, određenu temperaturu, određeno vrijeme i – ne uvijek – vodu, dat će tvrdo kuhano jaje – ali vjerujemo da su uobičajene metode i oprema i više nego dovoljni, dok je, primjerice, kuhanje na motoru automobila ipak primjerenije za zabavu na društvenim mrežama nego za uskrsni doručak.
1. način
Stavite jaja u hladnu vodu i kada proključa, poklopite lonac i ostavite ih da stoje 10 do 12 minuta. Nakon toga nakratko prebacite jaja u drugu posudu napunjenu ledenom vodom i kockama leda pa ih ogulite. Najčešća zamjerka ovoj metodi je da se jaja ipak ne daju savršeno oguliti, pa možda nije idealna za punjena jaja ili druge recepte u kojima je prezentacija važna.
2. način
Stavite jaja u hladnu vodu i kada voda proključa, nastavite ih kuhati još osam minuta bez smanjivanja vatre. Nakon toga držite jaja nekoliko minuta pod mlazom hladne vode pa ih ogulite. Jaja kuhana na ovaj način možda se neće dati lako oguliti, a metoda je također prilično nepraktična ako kuhate na indukcijskom štednjaku jer ćete teže regulirati temperaturu.
3. način
Jaja možete skuhati i na pari, što uopće nije komplicirano, a zagovornici tog načina kuhanja zaklinju se da će se ona savršeno oguliti. U lonac trebate uliti oko tri prsta vode pa staviti jaja u metalnu mrežu za prženje u ulju, poklopiti i ostaviti da se kuhaju na pari 13 minuta na srednje jakoj vatri. Slijedi 15 minuta ledene kupke, a onda biste trebali odliti pola vode, poklopiti lonac i energično ga protresti 40 puta da se jaja dobro međusobno “istuku”.
4. način
U veliki lonac ulijte tri litre vode (za šest jaja) i zakuhajte. U kipuću vodu ubacite jaja i prokuhajte ih oko 30 sekundi pa poklopite lonac, sasvim smanjite vatru i kuhajte još 11 minuta. Jaja prebacite u posudu s ledenom vodom na 15 minuta i tek ih onda ogulite. Jaja koja stavite u kipuću vodu, tvrde stručnjaci, najljepše će se oguliti. Ova je metoda nepraktična za veću količinu jaja jer biste ih morali kuhati u više serija.
5. način
Ova metoda kuhanja jaja “u tvrdo” također podrazumijeva stavljanje jaja u kipuću vodu. Pustite da voda i dalje lagano ključa 10 minuta, a jaja prije guljenja samo nakratko ubacite u ledenu kupku. Na ovaj način dobit ćete jaja s mekanijim žumanjkom, a gulit će se uredno i lako.