Ni dupla mjera nije dovoljna: Čokoladne krofne koje osvajaju na prvi zalogaj

Ne možete im odoljeti/Free Pik

Ne možete im odoljeti/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nema ništa bolje od mirisa svježe prženih čokoladnih krofni koje se tope u ustima. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat su mekane, sočne krofne sa komadićima čokolade koje nestaju brže nego što ih spremite.

Idealne su za doručak, užinu ili slatki desert kada želite da zasladite dan i priuštite sebi mali užitak.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 500 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 2 jaja
  • 80 g putera (otopljenog)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 100 g rendane čokolade

Priprema:

Ugrijte mlijeko do mlakog i dodajte šećer i kvasac. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira. U velikoj posudi prosijte brašno i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter, ekstrakt vanile i komadiće čokolade. Postepeno dodajte mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Pokrijte posudu krpom i ostavite tijesto da naraste na toplom mjestu 1-2 sata, dok se ne udvostruči.

U dubokoj šerpi ugrijte ulje na srednje jakoj vatri. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od tijesta i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.

Izvadite krofne i stavite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja, piše Trpeza.

Uživajte!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja