Nemate ideju šta da kuhate danas? Donosimo vam recept za ručak koji osvaja na prvi zalogaj

Recept za savršen nedjeljni ručak/Free Pik

Recept za savršen nedjeljni ručak/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nedjelja je često dan kada želimo nešto domaće, ukusno i toplo – ali bez previše vremena provedenog u kuhinji. Idealno rješenje je jelo koje je jednostavno, brzo gotovo i ne opterećuje želudac. Upravo takav je ovaj lagani nedjeljni ručak: piletina u finom umaku s povrćem, poslužena uz mirisni kus-kus ili rižu.

Ovo jelo savršeno balansira između zdravog i zasitnog, a priprema traje svega 30 minuta. Idealan je izbor za porodični ručak, ali i za sve koji žele nešto fino, a da ne provedu pola dana za šporetom.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 500 g pilećeg filea (narezano na trakice)
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje (ili grčkog jogurta za lakšu verziju)
  • Maslinovo ulje
  • Sol, biber, sušeni origano ili timijan
  • Šaka svježeg peršuna za dekoraciju
  • Prilog po izboru:
  • Kus-kus, riža ili tjestenina

Priprema:

Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte piletinu, posolite i pobiberite, pa je propržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte narezane tikvice i papriku, te začine po želji. Poklopite i pustite da se dinsta 10 minuta. Ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i ostavite da kuha još 5 minuta dok se svi okusi ne sjedine. Po želji pospite sjeckanim peršunom i poslužite uz prilog.

Uživajte!