Nemate ideju šta da kuhate danas? Donosimo vam recept za ručak koji osvaja na prvi zalogaj

Recept za savršen nedjeljni ručak/FreePik
Nedjelja je često dan kada želimo nešto domaće, ukusno i toplo – ali bez previše vremena provedenog u kuhinji. Idealno rješenje je jelo koje je jednostavno, brzo gotovo i ne opterećuje želudac. Upravo takav je ovaj lagani nedjeljni ručak: piletina u finom umaku s povrćem, poslužena uz mirisni kus-kus ili rižu.
Ovo jelo savršeno balansira između zdravog i zasitnog, a priprema traje svega 30 minuta. Idealan je izbor za porodični ručak, ali i za sve koji žele nešto fino, a da ne provedu pola dana za šporetom.
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea (narezano na trakice)
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja bijelog luka
- 200 ml vrhnja za kuhanje (ili grčkog jogurta za lakšu verziju)
- Maslinovo ulje
- Sol, biber, sušeni origano ili timijan
- Šaka svježeg peršuna za dekoraciju
- Prilog po izboru:
- Kus-kus, riža ili tjestenina
Priprema:
Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte piletinu, posolite i pobiberite, pa je propržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte narezane tikvice i papriku, te začine po želji. Poklopite i pustite da se dinsta 10 minuta. Ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i ostavite da kuha još 5 minuta dok se svi okusi ne sjedine. Po želji pospite sjeckanim peršunom i poslužite uz prilog.
Uživajte!