Nemate ideje za ručak preko sedmice? Donosimo vam ukusne recepte za svaki dan

Topli, kuhani obrok svaki dan u sedmici/Pexels

Topli, kuhani obrok svaki dan u sedmici/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želite početi više kuhati kod kuće, a manje naručivati, sedmični plan kuhanja mogao bi vam biti savršen saveznik. Osim što vam štedi vrijeme jer ne morate svakodnevno razmišljati što kuhati, olakšava i kupovinu — jednostavno uzmete popis, odete u prodavnicu i vratite se sa svim što vam treba za cijelu sedmicu.

Donosimo ideje za ručak preko sedmice.

Ideje za ručak preko sedmice

Vikendom često imamo više vremena za planiranje i pripremu obroka, dok preko sedmice najčešće težimo jednostavnim, ali hranjivim jelima. Naravno, to ne znači da morate posezati za brzom hranom iz kesice ili konzerve. Pripremili smo popis ručkova koji se mogu napraviti za 30 minuta ili manje, a donose topli, kuhani obrok svaki dan u sedmici.

Ponedjeljak: Musaka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Musaka je jedno od onih jela koje uvijek podsjeća na domaću kuhinju i nedjeljni ručak. Možete je napraviti za bilo koji dan u sedmici, a mi s njom počinjemo ovaj sedmični plan. Ovo je jednostavna verzija koja koristi osnovne sastojke koje vjerovatno već imate kući. Sve se slaže u slojevima, pa ide ravno u pećnicu, a dok se peče, vi ste slobodni. Odlično i za podgrijavanje kasnije u sedmici.

Sastojci:

500 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)

1 veći luk

3–4 češnja bijelog luka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

5–6 krompira

200 ml vrhnja za kuhanje

2 jaja

Sol, biber, crvena paprika

Maslinovo ulje ili maslac

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Malo mlijeka (ako želite razrijediti smjesu jaja i vrhnja)

Priprema:

Ogulite krompir i narežite ga na tanke ploške. Stavite ih u lonac s vodom da prokuhaju 5–7 minuta, tek toliko da omekšaju. Ocijedite i ostavite sa strane.

Na tavi zagrijte malo ulja, dodajte sitno nasjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte bijeli luk, kratko promiješajte, pa dodajte mljeveno meso.

Meso pržite dok ne posmeđi. Začinite sa soli, biberom i crvenom paprikom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U zdjeli umutite vrhnje, jaja i malo soli. Po želji dodajte i malo mlijeka.

U namašćenu vatrostalnu posudu slažite red krompira, red mesa, red krompira – dok sve ne potrošite. Završite s krompirom.

Prelijte sve smjesom vrhnja i jaja. Po vrhu možete dodati malo maslaca ili ribanog sira.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Utorak: Tjestenina bolonjez

Ovo je brzinsko jelo koje spašava svaki radni dan kad nemate puno vremena za kuhanje. Umak možete napraviti unaprijed, a iskoristit ćete i ostatak mljevenog mesa od ponedjeljka. Dodajte malo tjestenine, začina i ručak je gotov u pola sata ili manje.

Sastojci:

200–250 g tjestenine (penne, špageti, fusilli…)

300 g mljevenog mesa (ostatak od ponedjeljka ako imate)

1 manja glavica luka

2 češnja bijelog luka

400 ml pasiranog paradajza (ili pelati)

Maslinovo ulje

Sol, biber, origano, bosiljak

Parmezan (opcionalno)

Priprema:

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama s pakiranja.

U međuvremenu na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani luk i bijeli luk pa kratko popržite.

Dodajte mljeveno meso, pržite dok ne posmeđi.

Ulijte pasirani paradajz, začinite solju, biberom, origanom i bosiljkom. Kuhajte na laganoj vatri 10–15 minuta.

Procijedite tjesteninu i pomiješajte je s umakom. Po želji pospite ribanim parmezanom.

Srijeda: Pečena piletina s povrćem

Ovo je tip ručka koji "se sam sprema" - ubacite sve u rernu i pustite je da odradi svoje. Super je kad želite topli obrok bez stajanja uz šporet. Možete iskoristiti povrće koje imate pri ruci, a višak piletine može ići u tortilje sutradan.

Sastojci:

500–600 g pilećih bataka/zabataka/filea

3–4 krompira

2 mrkve

1 tikvica

Maslinovo ulje

Sol, biber, mljevena crvena paprika, ruzmarin ili timijan

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 °C.

Krompir, mrkvu i tikvicu narežite na komade.

Sve stavite u veliku zdjelu, dodajte piletinu, začinite po želji i prelijte s malo maslinovog ulja. Dobro promiješajte.

Rasporedite sve u lim za pečenje obložen papirom.

Pecite oko 40 minuta ili dok se sve ne zarumeni i piletina ne bude pečena do kraja.

Četvrtak: Tortilje s piletinom i povrćem

Tortilje su idealan ručak za dan kad vam se ne kuha — a opet želite nešto toplo i fino. Ovaj recept koristi piletinu od dan ranije, uz malo povrća i jogurta ili umaka po izboru. Sve je gotovo za 15 minuta, a ako imate više gladnih u kućanstvu, samo povećajte količine.

Sastojci:

4 tortilje

Ostatak pečene piletine (ili 200 g svježe)

Kukuruz (iz konzerve)

Salata, paradajz, krastavci

Jogurt, kiselo vrhnje ili neki gotovi umak

Maslinovo ulje

Priprema:

Ako koristite svježu piletinu, narežite je na trakice i kratko popržite na malo ulja, posolite i pobiberite. Ako koristite ostatke, samo ih lagano podgrijte.

Pripremite nadjev: narežite povrće, ocijedite kukuruz, napravite brzi umak od jogurta i bijelog luka ako želite.

Na sredinu svake tortilje stavite malo piletine, povrća i umaka.

Zarolajte i poslužite odmah, toplo.

Petak: Riblji fileti s blitvom i krumpirom

Petak je savršen za nešto laganije — a riba iz rerne je i zdrava i ukusna i može biti brzo gotova. Blitva s krompirom klasičan je prilog koji se brzo priprema i ide uz svaku bijelu ribu, a alternativno možete napraviti krompir salatu ili bilo koji drugi prilog po želji.

Sastojci:

2–4 riblja fileta (npr. oslić)

Maslinovo ulje

Limun

Sol, biber, peršun

3 krompira

200 g blitve

Bijeli luk

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 °C. Ribu stavite u lim, posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom.

Pecite 20 minuta dok ne dobije laganu boju.

U međuvremenu skuhajte oguljeni krumpir narezan na kocke. Zadnjih 5 minuta kuhanja dodajte blitvu.

Ocijedite krompir i blitvu, popržite kratko na maslinovom ulju s malo bijelog luka.

Poslužite toplo s ribom.

Subota: Rižoto s povrćem i gljivama

Rižoto je uvijek dobra ideja kad imate ostatke povrća u frižideru. Nije vam potrebna precizna kombinacija – glavno da ima malo luka, riže i nečeg za okus. Ovo jelo je kremasto, toplo i gotovo za pola sata.

Sastojci:

200 g riže

1 glavica luka

1 tikvica

1 mrkva

150 g šampinjona ili drugih gljiva

Maslac ili ulje

Sol, biber, peršun

Temeljac ili voda

Priprema:

Na maslacu ili ulju pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast.

Dodajte narezanu mrkvu i tikvicu, pržite 5 minuta.

Zatim dodajte gljive i rižu, kratko sve popržite.

Ulijte malo temeljca (ili vode), miješajte i dolijevajte po potrebi.

Kuhajte oko 20 minuta dok riža ne omekša i ne postane kremasta.

Nedjelja: Quiche s jajima, sirom i tikvicom

Quiche je slana pita koju možete puniti čime god poželite – savršena je za iskoristiti ostatke iz frižidera od cijele sedmice. Jaja, sir i povrće rade predivno punjenje, a rerna je tu da odradi većinu posla. Možete ga jesti i hladnog, pa je super i za ponijeti sa sobom na neki piknik.

Sastojci:

1 pakiranje lisnatog ili prhkog tijesta

3 jaja

150 ml vrhnja za kuhanje

100 g sira (gauda, feta, mozzarella…)

1 tikvica

Sol, biber, muškatni oraščić

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 °C.

Tikvicu narežite na tanke kolutiće i po želji kratko popržite.

U zdjeli umutite jaja, dodajte vrhnje, naribani sir, začine i promiješajte.

U kalup stavite tijesto, probodite ga viljuškom, ulijte smjesu i posložite tikvice po vrhu.

Pecite 30–40 minuta dok ne dobije zlatnu boju i stisne se, piše Net.