Ne riskirajte zdravlje: Evo kako prepoznati je li jaje svježe ili pokvareno

Ne oslanjajte se na miris/FreePik
Jaja su omiljena namirnica u brojnim kuhinjama zbog svoje svestranosti i nutritivne vrijednosti, no ako nisu pravilno pohranjena, mogu se pokvariti te predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.
Najveća opasnost leži u mogućnosti zaraze salmonelom – bakterijom koja uzrokuje trovanje hranom, sa simptomima poput proljeva, povraćanja, povišene temperature i bolova u stomaku. Posebno su ranjive trudnice, djeca, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta, zbog čega je važno znati prepoznati jesu li jaja još uvijek sigurna za konzumaciju.
Jedan od najjednostavnijih testova svježine jeste test s vodom. U visoku čašu ili zdjelu ulijte hladnu vodu i u nju pažljivo spustite jaje. Ako jaje potone i ostane ležati na dnu vodoravno, svježe je. Ako stoji uspravno, ali je i dalje na dnu, još se može koristiti, no trebalo bi ga potrošiti uskoro. Ako ipak ispliva na površinu – jaje je staro i ne preporučuje se konzumacija, jer su se u njemu vjerovatno već razvile bakterije.
Drugi pokazatelj je miris. Kad se jaje razbije, ako ima neugodan, sumporast ili pokvaren miris – odmah ga bacite. Također, izgled bjelanjka i žumanjka može otkriti mnogo – svježe jaje imat će čvrst, visoki žumanjak i gusti bjelanjak. Staro jaje imat će razliven žumanjak i rijedak bjelanjak.
Kako biste izbjegli rizike, uvijek čuvajte jaja u frižideru, ne perite ih prije spremanja jer to može oštetiti zaštitnu ovojnicu i konzumirajte ih prije naznačenog roka trajanja. Prevencija je ključna – jedan mali test može spriječiti velike zdravstvene probleme, piše Večernji.